ODBIJEN ZAHTJEV Posuškoj tvrtki uskraćen prijenos koncesijskih prava na novo društvo

rudnik uglja Lager
Centar za životnu sredinu

Općinsko vijeće Sanski Most odbilo je na svojoj posljednjoj sjednici dati suglasnost kojom bi se koncesija za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad prenijela s kompanije 'Lager' iz Posušja na gospodarsko društvo 'Lager Mining'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta kompanija se još prošle godine obratila Ministarstvu gospodarstva USŽ sa zahtjevom za prijenos prava koncesije na novoosnovano sestrinsko gospodarsko društvo, čija bi osnovna djelatnost bila vezana za rudarstvo, odnosno iskop uglja.

Inače, kako se navodi u obrazloženju, 'Lager' u svom poslovanju ima širok spektar djelatnosti, među kojima su, između ostalog, i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, ali da europske i svjetske banke izbjegavaju financirati rudnike uglja i društva koja u svojoj djelatnosti imaju poslove s ugljem, prenose Nezavisne novine.

Iz navedenih razloga, kako su naveli, namjeravaju izvršiti prijenos koncesijskih prava na novo društvo, što bi im u velikoj mjeri olakšalo poslovanje, a za što im je potrebna suglasnost Općinskog vijeća. Međutim, vođeni ranijim iskustvima, kao i prethodnom svojom odlukom, Općinsko vijeće i ovoga puta jednoglasno nije podržalo takvu odluku.

Podsjetimo kako je ovaj predstavnički organ prije nekoliko mjeseci izglasao poništenje suglasnosti o dodjeli koncesije koja je izdana 2015. godine tvrtki 'Lager' i to na površini od preko tisuću hektara. Ovoj odluci prethodili su prosvjedi mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja.

Od Vlade USŽ, kao organa koji je izdavatelj koncesije, zatraženo je da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također je zatraženo poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za eksploataciju. Međutim, nadležne županijske i federalne institucije su utvrdile kako ne postoje nikakvi zakonski preduvjeti da se raskine ugovor s koncesionarom koji je nastavio nesmetano obavljati iskopavanje uglja.

Već duže vrijeme stanovnici sela koja gravitiraju ugljenokopima tvrde kako je prekomjerna eksploatacija uglja ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana. Njihove primjedbe se uglavnom odnose na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na zemljišne parcele u privatnom vlasništvu, uništavanje putnih komunikacija uslijed prometa teretnih kamiona, ugrožavanje lokalnih vodotoka i druge posljedice po prirodni okoliš.

S druge strane, predstavnici kompanije 'Lager' ističu kako su u proteklom razdoblju ispunili i ispoštovali sve zakonske uvjete vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine milijuna maraka, te generirali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Također, kako su istaknuli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sustava u Bosni i Hercegovini.