OD SVIBNJA DO SVIBNJA U godini dana u BiH poskupjelo je ovih 25 proizvoda. Među njima su riža, kruh, sol, kava, wc papir

Trgovina
Ilustracija

Inflacija, poremećaji u lancima opskrbe i globalni ekonomski faktori doprinijeli su promjeni cijena prehrambenih proizvoda i usluga, što je u konačnici dovelo do dodatnog financijskog opterećenja za domaćinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Agencije za statistiku BiH razina cijena u svibnju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 2,0 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 3,9 posto.

Razina cijena u svibnju u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, bilježi rast od 0,8 posto i kada je riječ o režijskim troškovima i troškovima stanovanja, piše Forbes.

Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće rasli su za 1,6 posto, zdravstvene usluge za 3,3 posto, prijevoz 4,5 posto, komunikacije za 1,7 posto, rekreacija i kultura za 4,2 posto, obrazovanje za 2,0 posto, restoranske i hotelske usluge za 7,1 posto, kao i ostala dobra i usluge za 5,0 posto.

Isti podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je prosječni pad cijena zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 7,4 posto.

Analizirajući izvještaje Agencije od svibnja 2023. godine do svibnja 2024. godine, vidljivo je da su neki artikli zadržali istu cijenu, poput svježe piletine ili jaja na primjer, dok su neki sniženi poput: graha, šećera, ulja, međutim, proizvodi koje građani najviše konzumiraju su tijekom 12 mjeseci ipak u najvećem broju poskupjeli.

Prosječna cijena kilograma riže u svibnju 2023. godine iznosila je 4,4 KM, dok je njena cijena u svibnju ove godine bila 4,6 KM. Kilogram junetine bez kostiju prošle godine u svibnju ste mogli kupiti za 19,4 KM, u 2024. njena prosječna cijena iznosila je 20,3 KM.

Kilogram maslaca 2023.godine iznosio je u prosjeku 29,2 KM, ove godine on košta 30,2 KM. Poskupljenja su mahom zabilježena u odjeljcima higijenskih potrepština koja domaćinstva koriste svakodnevno i u velikim količinama.

Među prehrambeni proizvodima kao i higijenskim potrepštinama, 25 proizvoda bilježi rast cijena: riža, kruh, junetina bez kostiju, svinjetina sa kostima, svježa pastrmka, tvrdi sir, maslac, jabuke, med, mliječna čokolada, sol, kava, pivo, cigarete, voda,deterdžent za pranje veša i posuđa, vitamini, šnicla, pizza, sapun, šampon, zubna pasta, higijenski ulošci i toaletni papir.

U nastavku pogledajte kompletnu listu prosječnih potrošačkih cijena u BiH za razdoblja: svibanj 2023. i svibanj 2024. godine na osnovu koje možete vidjeti kako se kretalo formiranje cijena u BiH tijekom jedne godine.

Svibanj 2023.

POskupljenja

Svibanj 2024.

POskupljenja