OBVEZNA OPREMA Svi novi automobili u EU morat će imati crnu kutiju sličnu avionskoj

Električni automobil

Crna kutija obvezna je za sva nova vozila od početka srpnja u Europskoj uniji. Predstavnik Gospodarske komore FBiH, sektor autoindustrije Armin Hodžić, objasnio je zbog čega je ona bitna i što podrazumijeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je crna kutija?

“To je jedan od sustava, koji po uzoru na avion, bilježi konstanto određene parametre vožnje, kako tehničke i dinamičke, tako i sigurnosne. U slučaju nezgode, bit će u mogućnosti da se po događanju nezgode i neposredno nakon nezgode, očitaju svi podaci kako bi se analizirala ta nesreća, i sa aspekta i tehničkih uvjeta na cesti i sa aspekta sigurnosnih uvjeta na cesti prije same nesreće”, pojasnio je Hodžić.

To je na snazi, podsjeća sugovornik N1, već od 4. srpnja ove godine, kada je počeo sa implementacijom, drugi dio odredbe europske direktive o sigurnosti u prometu i u vozilima.

Crna kutija je u principu, pojašnjava, uređaj koji vrši snimanje svih senzora očitanja, kako u vozilu tako i toga što vozilo snima preko svojih senzora.

“Ne očekujem da će to biti neko veliko uzdrmanje tržišta, kako je sa ugradnjom litijskih baterija. To je poznata tehnologija, bitan koncept da se koristi u automobilima. Bit će velika potražnja, sa aspekta zato što automobilska industrija je puno veći konzument. Bit će potrebno da se za određeno razdoblje lanci dobavljača uvežu”, istaknuo je Hodžić.

Ima li vaš auto “Alko-lock”?

Sugovornik N1 je govorio o novim tehnologijama u automobilima i onome što nas očekuje u budućnosti.

Prije svega, navodi Hodžić, to su tehnologije koje su vezane za brzinu vožnje, inteligentni sustavi održavanja brzine, adaptivni tempomati, to su sustavi koji kontoliraju umor i iscrpljenost vozača, sustavi i pomoći parkiranja, sustavi za kočenje u slučaju nužde, da se i ostale vozače upozori, svjetlosno ili zvučno… To su i sustavi koji zadržavaju vozilo u okviru prometnih traka, sustavi koji sprječavaju da osobe u alkoholiziranom stanju počnu upravljati vozilom. Ovakav sustav već postoji i implementiran je na nordijskim brendovima vozila.