NOVI VJETROPARK U LIVNU Najavljena najveća privatna energetska investicija, tri tvrtke grade elektranu snage 125 MW

Vjetroelektrana, vjetropark
Hercegovina.info

Tvrtke Alfi Renewables, Aspiravi International i Zero Emissions AG postigle su dogovor o ključnim uvjetima suradnje na projektu vjetroelektrane snage 125 MW u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Alfi Renewablesu, projekt vjetroelektrane na području Livna je u završnoj fazi pripreme za izgradnju, s početkom radova planiranim za 2025. ili 2026. godinu, dok je početak rada predviđen za 2027. godinu.

Nakon što je preuzela projekt vjetroelektrane Krivača od 105,6 MW u Srbiji, Alfi Renewables je svečano otvorila elektranu u svibnju ove godine. Aspiravi International je dio belgijske grupacije Aspiravi, koja proizvodi i isporučuje zelenu električnu i toplinsku energiju.

Aspiravi Group se bavi razvojem, financiranjem, izgradnjom i upravljanjem projektima zelene energije, izvijestio je Balkan Energy News.

Prema podacima iz Alfi Renewablesa, švicarska grupacija Zero Emissions AG surađuje s Vladom Hercegbosanske županije u Federaciji BiH i Aspiravi Internationalom na razvoju projekta GET – Green-Energy-Tech-Zone.

Planirani projekt vjetroelektrane u Livnu uključuje 19 vjetroturbina ukupne snage 125 MW, izjavio je Suvad Bajrić, direktor i partner u Alfi Renewables, te upravitelj Alfi Green Energy Funda.

Alfi Renewables će postati jedan od investitora u projekt i doprinijeti svojim iskustvom stečenim na projektu Krivača, posebice u dogovaranju financiranja i prodaje električne energije putem kupoprodajnih ugovora.

Zero Emissions AG, specijaliziran za povezivanje međunarodnih investitora s lokalnim inženjerskim i energetskim stručnjacima, ima ključnu ulogu u realizaciji velikih projekata energetske tranzicije.

Bernard Steverlynck, izvršni direktor Aspiravi On-shore, izrazio je zadovoljstvo što je Alfi Renewables iskazao interes za suradnju na ovom projektu. Aspiravi Grupa ima projekte na kopnu i na moru u više europskih zemalja te na otoku Curaçao.

Porin Ivanišević-Dammeier, izvršni direktor i predsjednik tvrtke Zero Emissions, te Pero Vrdoljak, član uprave i izvršni direktor podružnice u BiH, istaknuli su da je misija tvrtke povezivanje vodećih međunarodnih investitora i tehnoloških lidera s lokalnim talentima kako bi se zajednički realizirali ključni energetski projekti, posebno u kontekstu europskog puta BiH.

Ovaj projekt predstavlja značajnu prekretnicu za privatne energetske investicije na domaćem tržištu.

Alfi Green Energy Fund, dio Alfi grupe, upravlja s više od 500 milijuna eura u pet različitih klasa imovine, s posebnim fokusom na jugoistočnu Europu.