NOVI ŠEF DELEGACIJE EU U BiH Talijan Luigi Soreca od početka rujna dolazi na mjesto Austrijanca Sattlera

Luigi Soreca

"Ponosan što sam imenovan za specijalnog predstavnika za Europsku uniju za Bosnu i Hercegovinu", objavio je na X-u Luigi Soreca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radujem se preuzimanju dužnosti 1. rujna 2024. u ključnom trenutku integracijskog puta BiH u EU, nakon odluke Europskog vijeća iz ožujka 2024. godine o otvaranju pristupnih pregovora", poručio je Soreca koji će naslijediti Johanna Sattlera na čelu Delegacije EU u BiH.

Soreca, stručnjak za sigurnost i migracije, prethodno je bio ambasador EU u Albaniji.

Tko je Luigi Soreca?

G. Luigi Soreca imenovan je za Specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) za Bosnu i Hercegovinu (BiH) naslijedivši gospodina Johanna Sattlera, čiji se petogodišnji mandat završava 31. kolovoza 2024. godine. On će preuzeti svoje dužnosti 1. rujna 2024. sa inicijalnim periodom od dvije godine, priopćeno je iz Delegacije Europske unije.

Od proljeća 2022. godine, gospodin Soreca je bio specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija, radeći pri Europskoj službi za vanjske poslove u Briselu. Prethodno je bio šef Delegacije EU u Albaniji od 2018. do 2022. godine.

Njegov mandat će biti da osigura kontinuirani napredak u Procesu stabilizacije i pridruživanja, s ciljem stabilne, održive, mirne i multietničke, te ujedinjene BiH, koja će mirno surađivati ​​sa svojim susjedima na putu ka članstvu u EU. Također će podržavati implementaciju Općeg okvirnog mirovnog sporazuma u BiH.

Ambasador Luigi Soreca je imenovan od strane Visokog predstavnika-potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella u proljeće 2022. godine kao Specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija, radeći u Europskoj službi za vanjske poslove u Briselu.

Između 2018. i 2022. godine, Luigi Soreca je bio EU ambasador, šef Delegacije EU u Albaniji. Tijekom njegovog mandata u Tirani, Vijeće EU je 24. ožujka 2020. donijelo povijesnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom, a 19. srpnja 2022. održana je prva Međuvladina konferencija, otvarajući novo poglavlje u odnosima EU i Albanije. Također je koordinirao EU odgovor na terenu na tragični zemljotres koji je pogodio Albaniju u studenom 2019. godine.

Između 2014. i 2018. godine, gospodin Soreca je bio direktor za sigurnost u Europskoj komisiji, odgovoran za borbu protiv terorizma i radikalizacije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, trgovine drogom, korupcije i cyber kriminala. Tijekom svog mandata, imao je privilegiju koordinirati pripremu, usvajanje i implementaciju Europske agende za sigurnost 2015. godine i odgovora EU na terorističke napade 2015-2017. godine u smislu novih zakonodavnih i političkih inicijativa.

Tijekom migrantske krize u ljeto 2016. godine, imenovan je kao Specijalni izaslanik Komisije za Italiju za pokretanje procesa relokacije izbjeglica i migranata te za koordinaciju rada relevantnih službi Komisije i EU agencija.

Od 2007. do 2013. godine bio je odgovoran za međunarodnu dimenziju migracija u DG HOME Europske komisije. Sa ove pozicije imao je privilegiju koordinirati pokretanje i implementaciju dijaloga o liberalizaciji viza sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Također je upravljao implementacijom Globalnog pristupa migracijama i mobilnosti, uključujući pripremu, pregovore i implementaciju partnerstava za migracije i mobilnost, uključujući uspješne zaključke partnerstava sa Marokom i Tunisom.

Luigi Soreca se pridružio Europskoj komisiji 1998. godine. Oženjen je i po struci je pravnik, sa diplomom prava na L.U.I.S.S. Univerzitetu u Rimu, Italija.