NOVE ŽRTVE PROGOVORILE Kasumović iskoristio svoju poziciju na setu za zlostavljanje, otac drugog dječaka nije primijetio

Moamer Kasumović
Klix

Vijest da je glumac Moamer Kasumović osuđen za bludne radnje nad maloljetnikom šokirala je javnost, kao i činjenica da je zbog toga 2022. godine donesena presuda od jedne godine zatvora, koju je u studenom 2023. otkupio za 36.500 KM jer mu je zakon to omogućio. Istina je izašla na vidjelo nakon što je 16. rujna ove godine mladić, koji je bio njegova žrtva, javno progovorio o tome u Narodnom pozorištu Sarajevo, potaknut predstavom koja se bavi temom nasilja. Kada se činilo da ne može biti gore, pojavile su se još teže informacije - to nije bio jedini mladić koji je pretrpio traume zbog Kasumovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, novinari s Raporta, koji su otkrili ovaj slučaj, sada su objavili informaciju da je jučer njihovu redakciju posjetila žrtva, točnije mladić zbog kojeg je Kasumović osuđen, te da se sada radi o dvije osobe.

Dakle, u Narodnom pozorištu Sarajevo nije bio mladić zbog kojeg je Kasumović osuđen, već drugi, koji je smogao hrabrosti javno istupiti i ispričati svoju priču, piše N1.

S druge strane, mladić zbog kojeg je Kasumović osuđen na godinu zatvora, koju je kasnije platio, nije javno iznosio detalje o ovom slučaju te je u redakciju Raporta došao s roditeljima, rekavši da je bio ohrabren time što je nepoznata osoba u Narodnom pozorištu ustala i otkrila istinu.

Detalji presude otkrivaju da Kasumović nije prezao ni od koga ni od čega kako bi ostvario svoje namjere. Potresan detalj iz presude navodi da je Kasumović zlostavljao maloljetnika u blizini, točnije iza leđa dječakovog oca, koji ništa nije primijetio. Ostale gnusne detalje iz presude nećemo iznositi iz poštovanja prema žrtvi i njegovoj obitelji.

Da situacija bude još gora, taj mladić je poštovao Kasumovića i upoznali su se na setu serije "Lud, zbunjen, normalan", gdje je glumac trebao podučavati mladića glumi. Međutim, Kasumović je tu priliku iskoristio za svoj odvratan i prljav čin.

Taj čin ostavit će vječne traume svim Kasumovićevim žrtvama. Zbog tih trauma, kao društvo, ne smijemo stati. Važno je učiniti sve kako bi ovaj slučaj dobio pravdu koju je trebao dobiti od samog početka. Nažalost, umjesto toga, došlo je do zataškavanja koje bi se i nastavilo da dva mladića nisu hrabro javno progovorila.

Također, novinari Raporta iznijeli su podatak da je mladić koji je progovorio u Narodnom pozorištu, prema riječima svjedoka, rekao da ima 26 godina, dok je žrtva zbog koje je Kasumović pravomoćno osuđen mlađa.

Za taj slučaj podnesena je prijava, dok, prema izvještajima pravosudnih institucija, za ostale slučajeve prijava nije bilo.

Općinski sud za N1 je naveo da je presuda u ovom slučaju donesena u studenom prošle godine te da je Kasumović platio 36.500 KM, izbjegavši tako provedbu jednogodišnje zatvorske kazne za bludne radnje nad maloljetnikom.

Kasumović je prijavljen 2021. godine za bludne radnje nad maloljetnikom, a presuda je donesena 2022. godine. Javnost je mislila da je presuđen za slučaj kojeg je iznio mladić u Narodnom pozorištu, međutim, riječ je o sasvim drugoj osobi, odnosno žrtvi koja ga je prijavila i zbog čega je dobio godinu zatvora, koju je na kraju platio.

Uzimajući sve u obzir, postavlja se pitanje postoji li mogućnost da je Kasumović osuđen za bludne radnje nad maloljetnicima u nekom drugom kantonu, a ne samo u Kantonu Sarajevo.

Postavlja se i pitanje hoće li se nakon ovih informacija pokrenuti nove istrage i hoće li pravosudne institucije ozbiljnije pristupiti ovom slučaju?

Prije svega, red je na političarima da hitno izmijene odredbe Kaznenog zakona FBiH i zabrane otkup kazni, što osobama poput Kasumovića omogućuje da nastave živjeti normalno, dok žrtve trpe posljedice traume koju im je nanio.

Na kraju, potrebno je dublje istražiti ovaj slučaj i otkriti koliko je još žrtava imao Kasumović, a sve upućuje na to da ih je bilo više. Nakon toga potrebno je adekvatno reagirati i izreći zasluženu kaznu.

Bilo bi dobro da se javnost više angažira i učini sve da ohrabri druge žrtve koje su pretrpjele isto ili slično nasilje da se odvaže i ispričaju svoju priču. Možda među njima ima još onih kojima je Kasumović nanio bol, kako fizičku, tako i psihičku.

Na kraju krajeva, bilo bi loše i sramotno da Kasumović ostane na "kupljenoj slobodi" dok se ovaj slučaj postupno razotkriva – zar ne?