NOVE NEVOLJE LOKALACA Tvrtka iz Mostara izgradila dvije mini hidroelektrane na rijeci u Konjicu

Kraljuščica poplave Konjic
Facebook

Aarhus centar u BiH je na osnovu prijave stanovnika općine Konjic pokrenuo inicijativu za inspekcijski nadzor u vezi s ekološkom štetom koja prijeti rijeci Kraljuštici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni mještani su primijetili klizišta uz korito rijeke, koja su prema njihovim tvrdnjama nastala kao rezultat radova na izgradnji mini hidroelektrane (mHE).  

Danas je Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT objavila kako je na rijeci Kraljuščici u Konjicu tvrtka Amitea II d.o.o. Mostar izgradila dvije male hidroelektrane (mHE) - "Kraljuščica 1" i "Kraljuščica 2", koje su puštene u pogon 2015. godine.

''Fotografije suhog korita Kraljuščice godinama obilaze Bosnu i Hercegovinu i regiju i najbolje ilustriraju pogubnost izgradnje ovih štetnih elektroenergetskih objekata koji korist donose jedino i isključivo investitorima, uz nemjerljivu ekološku štetu'', priopćila je ova Fondacija.

''Jučer smo dobili fotografije mještana okolnih naselja koje prikazuju klizišta uz korito Kraljuščice i oni kao uzrok navode upravo izgradnju vodozahvata i cjevovoda spomenutih mHE. Navodno je zbog plavljenja sela Kralupi došlo zato što su klizišta stvorila tzv. čepove koji su prouzročili poplave'', navode u priopćenju.

''Nabujala Kraljuščica značajno je oštetila i obje spomenute mHE, ali njihova sanacija investitoru ne bi trebala predstavljati problem, s obzirom na to da je trima mHE na u vlasništvu Amitea II d.o.o. Mostar (dvije na Kraljuščici i jedna na Trešanici) samo tijekom 2019. godine isplaćeno gotovo 800.000 KM poticaja. I to, posebno naglašavamo, našeg novca'', zaključuju iz Fondacije Atelje za društvene promjene.