NOVA PRAVILA Od početka listopada stranci će za ulazak u BiH morati dati biometrijske podatke

bh putovnice , skeniranje, otisak prstiju

Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo je prijedlog odluke o početku primjene obveze davanja biometrijskih podataka prilikom ulaska stranaca u BiH od 1. listopada, a konačnu suglasnost na ovu odluku treba dati Vijeće ministara BiH, doznaje Raport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz dokumenta u koji je Raport imao uvid jasno je da se radi o početku primjene obveze davanja biometrijskih podataka u skladu s člankom 122. Zakona o strancima BiH. Ovaj zakon proširen je prošle godine dodatnim odredbama o biometrijskim podacima.

Obveza je već godinama regulirana Zakonom, no odluka o početku primjene dosad nije donesena. „Odlukom o početku primjene obveze davanja biometrijskih podataka utvrđuje se da će od 1. listopada 2024. godine početi primjena te obveze u postupcima iz članka 122. Zakona o strancima. Sukladno ovoj odluci, biometrijski podaci stranaca prikupljat će se prilikom podnošenja zahtjeva za vizu, zahtjeva za boravak, utvrđivanja identiteta, izricanja mjere protjerivanja, stavljanja pod nadzor ili izdavanja potvrde o ostanku“, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Još uvijek čekamo odgovor Ministarstva sigurnosti BiH na pitanje zašto obveza davanja biometrijskih podataka strancima nije uvedena ranije, s obzirom na to da je ta odredba u Zakonu o strancima BiH prisutna od 2015. godine, kada je Zakon donesen.

Prema Zakonu o strancima BiH i odluci Ministarstva sigurnosti, čija primjena počinje 1. listopada, svaki stranac koji podnosi zahtjev za vizu BiH mora nadležnom DKP-u BiH ili Graničnoj policiji dostaviti potpis te biometrijske podatke koji uključuju fotografiju i otiske prstiju. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze davanja otisaka prstiju, a isti izuzeci vrijede i za visoke državne dužnosnike, čelnike vlade i članove kraljevskih obitelji pozvane u službeni posjet BiH.

Stranci koji podnose zahtjev za boravak dužni su predati potpis i biometrijske podatke, pri čemu se otisci prstiju ne uzimaju od djece mlađe od šest godina, dok se potpis ne traži od djece mlađe od 12 godina.

Stranci kojima se utvrđuje identitet, nezakonito borave u BiH ili su pod mjerom protjerivanja, dužni su Službi za poslove sa strancima dostaviti potpis te biometrijske podatke, uključujući fotografiju i otiske prstiju, osim djece mlađe od 14 godina.

Biometrijski podaci pohranjuju se u Centralnu bazu podataka o strancima.

Pitali smo Ministarstvo sigurnosti i Službu za poslove sa strancima imaju li BiH tehničke kapacitete za prikupljanje i pohranu biometrijskih podataka od svih kategorija stranaca, te ćemo njihove odgovore naknadno objaviti.

Europska unija najavila je da će od 10. studenoga ove godine uvesti novi sustav ulaska i izlaska za šengenski prostor, koji će obuhvatiti i državljane BiH. Ovaj sustav, poznat kao Entry/Exit System (EES), pratiti će vrijeme i mjesto boravka državljana BiH u EU, kako bi se osiguralo da ne borave u inozemstvu dulje od 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Pitanje ostaje hoće li nova obveza davanja biometrijskih podataka za strane državljane u BiH doprinijeti sprječavanju ulaska sumnjivih osoba u zemlju.

Iz dostupnih dokumenata nije jasno hoće li obveza davanja biometrijskih podataka pri ulasku u BiH obuhvatiti i državljane Srbije i Crne Gore, čiji građani ne trebaju vizu za ulazak u BiH, a već su zabilježeni slučajevi ulaska osoba povezanih s kriminalom. Za razliku od EU, koja će zahtijevati biometrijske podatke od svih građana BiH, u BiH će ta obveza vrijediti samo za one koji traže vizu, boravak ili su pod nadzorom nadležnih institucija.