NIŠTA NOVO Zaposlenika sa srednjom školom postavili na radno mjesto za koje je potreban fakultet

Enver Hadžiahmetović
Ilustracija/Fokus.ba

Državni revizori su utvrdili određene neregularnosti u Agenciji za policijsku podršku BiH kojom upravlja Enver Hadžiahmetović, kadar stranke Narod i pravde (NIP), a koji je prethodno bio direktor sarajevskog Vodovoda i županijski ministar za komunalne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hadžiahmetovića je na ovu poziciju u srpnju prošle godine imenovalo Vijeće ministara BiH čije je okosnica i stranka NiP, piše Fokus.

Stjecao iskustvo

''Na osnovu provedene revizije utvrdili smo da je Agencija, tijekom godine, za jednog zaposlenika koji je u stalnom radnom odnosu na poslovima za čije obavljanje je potrebna srednja stručna sprema, donijela rješenje da, pored svojih poslova, bez naknade obavlja poslove državnog službenika radi stjecanja iskustva na poslovima visoke stručne spreme. Naime, radi se o zaposleniku koji je za vrijeme rada u Agenciji stekao diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi'', konstatirali su državni revizori.

Smatraju kako ne postoji pravna osnova za ovakvo postupanje „budući da zakonskim i podzakonskim propisima koji reguliraju problematiku zapošljavanja nije predviđena mogućnost da rukovoditelj institucije može donijeti rješenje o raspoređivanju zaposlenih na drugo radno mjesto, a radi stjecanja potrebnog radnog iskustva s visokom stručnom spremom.“

Dva posla odjednom

''Posljedica ovakve prakse može biti nemogućnost obavljanja poslova dva radna mjesta u punom kapacitetu u isto vrijeme za osam sati koliko zaposleni provede na radnom mjestu. Mišljenje Agencije za državnu službu BiH iz 2011. godine o opravdanosti i uvjetima za ovakvo postupanje koje je ista dostavljala institucijama BiH, po našem mišljenju nema zakonske osnove niti je obvezujuće za institucije BiH'', podvukli su revizori u izvještaju o radu Agencije za policijsku podršku BiH u 2023. godini.