NIKŠIĆ RECIKLIRA STARU IDEJU 'Imamo ideju zajedničke investicije nabavke letjelica za gašenje požara sa Crnom Gorom'

Nermin nikšić

S prvom jačom kišom, kao što to obično biva, dramatični požari koji su pustošili dijelove zemlje odlaze u zaborav, a problem nedostatka specijaliziranih letjelica za gašenje požara nakratko se ponovno aktualizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najglasnija obećanja o kupovini ili iznajmljivanju zračnih traktora (air tractor) i helikoptera davala je bivša Vlada Federacije, predvođena Fadilom Novalićem. U naletu populizma, pod pritiskom vlastitih višegodišnjih najava, planirala je, a potom preusmjerila 30 milijuna KM za nabavku letjelica, piše Avaz.

Obećanja bez pokrića

Aktualni premijer Nermin Nikšić oprezniji je u davanju takvih obećanja, ali tvrdi da će, iako se radi o problemu cijele države, Vlada FBiH preuzeti inicijativu za njegovo rješavanje. "Nabavka letjelica za gašenje požara je složen posao. Ne radi se samo o novcu za kupovinu kanadera ili air tractora, jer da biste takve letjelice poslali na požarišta, morate imati obučene posade, pilote, mehaničare, te osigurati prostor za njihovo skladištenje. Još u mom prvom mandatu postojala je ideja zajedničke investicije u projekt nabavke letjelica zajedno s Crnom Gorom. Letjelice bismo koristili i u Crnoj Gori i u BiH, prema potrebi, a troškove nabavke i održavanja dijelili", izjavio je Nikšić za Avaz.

Plaćamo ceh neodgovornosti

Nikšić upozorava da i države koje imaju letjelice plaćaju ceh zbog neodgovornosti pojedinaca, pa i onih koji namjerno izazivaju požare, te naglašava važnost rada na prevenciji.

Potpuno mi je logično ponašanje opozicije kada kritizira vlast. Nemam namjeru pravdati eventualne greške ili poteze aktualne Vlade BiH onim što je radila prethodna. To što prethodna vlast nije ništa poduzela u rješavanju ovog problema, pa su to brzo zaboravili, ne smije nam i neće biti izgovor da ne učinimo sve što možemo kako bismo nabavili letjelice za gašenje požara. Međutim, to neće biti vođeno populizmom, već odgovornim traženjem rješenja za svaki problem s kojim se suočavamo - dodao je Nikšić.

Praktično iz više razloga

To je praktično iz više razloga, od smanjenja troškova do brže reakcije, jer bi letjelice s crnogorskog primorja u kratkom vremenu mogle djelovati i na ugroženim područjima BiH. Vlada će još jednom razmotriti i ovu opciju - zaključio je Nikšić.