NIJE U SKLADU SA ZAKONOM Vlada FBiH dobila odbijenicu za autocestu kod Mostara

Kvanj Buna Autocesta Kinezi
Ilustracija

Vijeće za državnu pomoć BiH odbilo je Vladi FBiH izdati rješenje kojim bi Vlada, u smislu državne pomoći, garantirala za kreditno zaduženje Autocesta FBiH od 293.374.500 KM kod komercijalnih banaka za izgradnju dionice autoceste Mostar sjever - Mostar jug, saznaje Fokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Autoceste FBiH na natječaju su izabrale čak sedam komercijalnih banaka okupljenih u konzorcij koje posluju u BIH kako bi se kreditno zadužile za ovu dionicu, a sve to bi Vlada FBiH garantirala.

To bi praktično značilo da u slučaju da Autoceste FBiH ne bi mogle vraćati ovaj ogromni kredit, vraćala bi ga Vlada FBiH iz proračuna, koji se puni novcem poreznih obveznika.

Kamata od 6,35 posto

Inače, Autoceste FBiH, kako se navodi u odluci Vijeća za državnu pomoć, već sklopile ugovor s konzorcijem banaka kojeg predvodi UniCredit bank, a po efektivnoj kamatnoj stopi od 6,35 posto godišnje. Visina garancije Vlade FBIH, kako se navodi, iznosila bi čak 450.782.762 KM!

Vijeće za državnu pomoć u svom obrazloženju navodi kako je „u pitanju financiranje infrastrukture javnim sredstvima, te spomenuta infrastruktura nije namijenjena isključivo određenom gospodarskom subjektu već će se ona koristiti za opću namjenu“.

''Slijedom navedenog, u članu 4. stav (2) točka c) Zakona o sustavu državne pomoći u BiH se između ostalog navodi da se ovaj zakon ne primjenjuje na: “financiranje infrastrukture javnim sredstvima, ako se korištenje te infrastrukture ne naplaćuje od njenih korisnika i ako ta infrastruktura nije namijenjena isključivo određenom gospodarskom subjektu, te ako je riječ o infrastrukturi koja se odnosi na djelatnosti koje, u skladu sa zakonskim propisima, nisu liberalizirane i otvorene za tržišnu konkurenciju'', ističe se u obrazloženju.

Dakle, Vijeće je stava, primjenjujući regulativu EU, da u skladu s odredbama Obavještenja Komisije o pojmu državne pomoći, financiranje izgradnje cestovne infrastrukture u pravilu ne sadrži državnu pomoć.

Kredit i od EBRD-a

Uvažavajući činjenicu da su Autoceste, kako se navodi, transparentno provele postupak izbora banaka za kredit, vijeće je navelo kako se „ne može isključiti činjenica da će u određenim okolnostima kreditor (banka) također imati direktne koristi od državne garancije“.

''To proizlazi iz činjenice da se garancije razlikuju od ostalih instrumenata državne pomoći, jer u slučaju dodjele garancije, država stupa u pravni odnos i s povjeriteljem. Ako se utvrdi da garancija predstavlja državnu pomoć povjeritelju, takva vrsta pomoći u principu je zabranjena jer je riječ o operativnoj pomoći'', navelo je Vijeće.

Inače, Vlada FBiH u ožujku je prihvatila prijedlog Ministarstva financija da se ova dionica drugim dijelom financira kreditom EBRD-a od 220 milijuna eura i to izgradnju dvije petlje i izgradnju dionice autoceste u dužini od 15 km između ove dvije petlje i za izgradnju ceste s dvije trake koja povezuje ove petlje s postojećom magistralnom cestom M17.

Ova dionica bi trebala imati pet tunela i deset vijadukta na svakom od dva kolovoza. Rok otplate ovog zajma je 15 godina, dok je grejs period četiri godine i uključen je u rok otplate zajma.