NERETVA KRVARI Možemo li je spasiti?

Zamućena Neretva
Čitatelj

Fondacija za društvene promjene Atelje ACT oglasila se povodom građevinskih radova koji nastavljaju uništavati jednu od najljepših i najunikatnijih rijeka u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smaragdna kraljica Neretva krvari! Možemo li je spasiti?! 

"Odlučna reakcija lokalnog stanovništva, domaćih i međunarodnih udruženja i javnih ličnosti "natjerala" je vlasti u Hrvatskoj da donesu odluku o obustavi svih radova na maloj hidroelektrani "Una - mlin", koja je trebala biti izgrađena neposredno ispod Vrela Une.

Spomenuti slučaj pokazao je snagu udruženih građana i građanki, kako iz Hrvatske, tako i ostatka regiona i Europe. 

Međutim, ugrožena je i Neretva, uz Unu, vjerojatno najznačajnija rijeka u Bosni i Hercegovini, ali u njenom slučaju vlasti se, uz malobrojne izuzetke, mjesecima i godinama ne oglašavaju.

Božanskoj rijeci prijete kontroverzni projekti poput hidroelektrane "Ulog" i Gornjih horizonata, malih hidroelektrana na pritokama, kao i industrijsko zagađenje i tajkunska "privatizacija" njenih obala. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine već gotovo godinu dana ne želi razmotriti inicijativu za zaštitu Neretve, dok entitetske vlade, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s premijerom Nermin Nikšić, rođenim u neposrednoj blizini ove rijeke, i Vlada Republike Srpske, na čelu s predsjednikom Radovanom Viškovićem, otprilike isto razdoblje ignorira naše apele za spas Neretve i održavanje sastanka na kojem bismo razgovarali o ovoj problematici.

Istovremeno napreduju radovi na spomenutim projektima i prijete da sahrane jednu od najljepših rijeka u regiji", navode iz spomenute Udruge.