NERADNA NEDJELJA U FBiH Dan pred glasanje pojavili se novi amandmani, sindikalisti ogorčeni politikanstvom

Neradna nedjelja

Zastupnički dom Federacije BiH sutra bi trebao glasati o Zakonu o unutarnjoj trgovini, koji bi trebao donijeti neradnu nedjelju za zaposlenike u trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se očekivalo da ga kao pokretači inicijative podrže, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH večeras je izrazio drugačija očekivanja.

Ogorčeni i razočarani

"Cijeli današnji dan proveli smo u Parlamentu FBiH. Na poziv ministra Hasičevića, koji i dalje nastupa timski, te u prisutnosti Imširovića iz Udruženja poslodavaca FBiH, pokušali smo uvjeriti zastupnike i zastupnice da svojim glasom ZA podrže Prijedlog zakona o unutarnjoj trgovini FBiH i time ga učine stvarnošću.

Nažalost, kao što to često biva u BiH, nekoliko dana prije glasanja pojavili su se amandmani koji u konačnici znače da zakon neće biti usvojen na način na koji smo to očekivali," stoji u objavi Sindikata.

Naglasili su da su ogorčeni i razočarani.

"Toliko mjeseci rada i truda moglo bi biti uzaludno zbog toga što neki mogu to spriječiti, a da ih nije briga za želje radnika u trgovini. Ipak, nada umire posljednja. Konačna odluka bit će donesena sutra, a nakon nje ćemo i mi u STBiH zauzeti svoj stav.

Ako zakon ne bude usvojen, tražit ćemo pojedinačno glasanje i objaviti imena i prezimena zastupnika koji su glasali protiv. Radnici zaslužuju da im se s imenom i prezimenom kaže tko je bio protiv," zaključili su.

Bolje plaće, plaćeni prekovremeni rad

Zastupnik Damir Nikšić prisustvovao je današnjoj sjednici odbora za ekonomsku i financijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na sjednici se raspravljalo o prijedlogu Zakona o unutarnjoj trgovini ministra Hasičevića, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, osobito zbog prijedloga zabrane rada nedjeljom i praznicima. Nikšić je primijetio da je zakon postao meta politikanstva, iako je, kako su iz sindikata radnika trgovine pojasnili, inicijativa za ovu zabranu potekla od radnika još u prošlom mandatu, a ne kao rezultat dogovora političkih stranaka. On je istaknuo da su spin-majstori i teoretičari zavjere pokušali prikazati ovaj prijedlog kao izdaju "Trojke" u dogovoru s HDZ-om, iako je HDZ, ironije radi, uložio amandman protiv zabrane rada nedjeljom.

Nikšić je napomenuo da su sindikati radnika trgovine proveli nekoliko istraživanja među radnicima, koji su dosljedno isticali tri prioriteta: bolje plaće, plaćeni prekovremeni rad i zabranu rada nedjeljom i praznicima.

Uz to, Nikšić je na sjednici iznio i svoju inicijativu vezanu uz prava freelancera u Federaciji BiH, koja je jednoglasno podržana. Inicijativa poziva Vladu i resorna ministarstva da hitno postupaju po Preporukama ombudsmana i pripreme prijedloge izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kako bi se prava freelancera u tim oblastima regulirala. Nikšić je naglasio da je trenutna situacija grubo kršenje ne samo radničkih, nego i ljudskih prava te da država, umjesto da zaštiti freelancere, iskorištava ih kao najranjiviju radničku skupinu.

Zaključio je kako je nužno da Vlada hitno reagira na ovu inicijativu, jer su zastupnici, uključujući njega, dobili podršku freelancera na temelju svojih predizbornih obećanja i da upravo zahvaljujući njihovim glasovima imaju priliku imenovati ovu Vladu.