NEPOTIZAM I KORUPCIJA Tužiteljstvo intenzivno saslušava visokopozicionirane članove više bh. nogometnih saveza

Nogometni savez KS

Tužiteljstva Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Fokus, saslušava svjedoke u vezi s prijavama o koruptivnom djelovanju u nekoliko nogometnih udruženja u glavnom gradu BiH, a čiji su rukovodioci istovremeno i visokopozicionirani članovi nogometnih saveza KS, FBiH, kao i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić za Fokus je potvrdila da se, osim saslušavanja svjedoka, prikuplja i materijalna dokumentacija, a u svrhu provjera navoda po prijavama. Fokus je u proteklim tjednima detaljno istražio navode o nepotizmu i korupciji koji sve više opterećuju, poglavito Nogometni savez KS.

Naime, Ministarstvo kulture i sporta KS, na čelu s ministrom Kenanom Magodom, još u ožujku je zaprimilo zahtjev za kontrolu i nadzor nad radom Udruženja sportskih nogometnih radnika, Udruženja nogometnih delegata, Udruženja nogometnih veterana te Udruženja nogometnih trenera KS. Postupali su po prijavi Udruženja Fudbalski klub „Sarajevo“.

U izvještaju, koji je nakon provedenog nadzora sačinilo Ministarstvo, ustanovljeni su brojni propusti, malverzacije i nezakonitosti koje upućuju na nepotizam i korupciju. Iz Ministarstva kulture i sporta u izjavi za Fokus su naveli da spomenuta udruženja do danas nisu otklonila propuste niti su uskladila svoje akte s aktima Nogometnog saveza BiH i FBiH.

Navode i da se nijedno od navedenih udruženja nije očitovalo u pisanom obliku na zahtjev Ministarstva kulture i sporta KS u vezi s navodima Udruženja Fudbalski klub „Sarajevo“ o nepotizmu i izbornom inžinjeringu.

Čolpa, Fočo, Gvozden…

Iz izvještaja se, kako ističu, može uočiti da u Nogometnom savezu KS ključnu ulogu imaju tri ili četiri obitelji, što, kažu, nije nova pojava, već traje od završetka rata do danas. Ove osobe su, napominju, članovi određenih udruženja, uključujući predsjednike i tajnike skupština udruženja, te upravnih i izvršnih odbora.

"Fuad Čolpa je potpredsjednik Nogometnog saveza KS i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, a on dolazi iz Udruženja sportskih nogometnih radnika. Njegov sin je Ermin Čolpa, koji je u istom udruženju, inače zaposlen u FSKS kao generalni tajnik, a nalazi se i u Izbornoj komisiji FSBiH. Također, Salih Fočo je predsjednik Udruženja sportskih nogometnih radnika, te predsjednik Skupštine FSKS. Njegov sin Adnan Fočo je delegat u Skupštini Nogometnog saveza KS. Anida Šaljić, kćerka Fuada Čolpe, potpredsjednica je Udruženja nogometnih delegata KS. Džan Šaljić, unuk Fuada Čolpe, generalni je tajnik Udruženja nogometnih trenera KS", naveli su iz Ministarstva kulture i sporta KS za Fokus.

Također, potcrtali su iz Ministarstva, ustanovljeno je i da je Fedhija Čolpa, sestra Fuada Čolpe, certificirani računovođa koji ovjerava financijsku dokumentaciju Udruženja nogometnih radnika.

Nadalje, iz Ministarstva navode da je Miro Pandžić zaposlen u Nogometnom savezu KS u Odjelu za natjecanje, a ujedno je i član Izvršnog odbora FSKS, delegat na utakmicama Premijer lige i drugih natjecanja, te komesar omladinskih natjecanja u KS-u, itd. Napominju da je njegov sestrić Boris Pejić jedan od osnivača Udruženja nogometnih delegata koji ima mjesto u Skupštini FSKS, a ujedno je i delegat na utakmicama nižih rangova. Mjesto u Skupštini, dodaju, ima i Ivan, sin Mire Pandžića.

"Medžid Gvozden dolazi iz Udruženja sportskih nogometnih radnika, te osim što je potpredsjednik Nogometnog saveza KS, član je i Komisije za natjecanje NSFBiH, Njegov sin je Haris Gvozden. On je jedan od osnivača udruženja koje je član Nogometnog saveza, a istovremeno je delegat na utakmicama najvišeg ranga fudbala u BiH, kao i na međunarodnim natjecanjima. Primjer je i Mihriđana Begović. Ona je na svim sjednicama posljednjih godina, uz Darka Barića, bila članica Verifikacijske komisije. Mihriđana je jedna od osnivačica Udruženja nogometnih delegata, te je zaposlenica u tri udruženja – ista adresa, Nogometnom savezu i delegat na utakmica Premijer ženske nogometne lige BiH. Njen suprug je Ermin Begović, predsjednik Udruženja nogometnih delegata. Uz to je delegat na utakmicama nižeg ranga, gdje su mjesto našla i dva njihova sina – naveli su iz Ministarstva kulture i sporta u izjavi za Fokus.

Naglasili su da nisu primili samo prijavu Fudbalskog kluba „Sarajevo“ već su i drugi nogometni klubovi podnijeli slične prijave s istim informacijama.

"Ove oklonosti dodatno ukazuju na potrebu za transparentnošću i reformama unutar udruženja. U statutu Nogometnog saveza KS propisano je da se, osim statuta, pravilnika i poslovnika organa Saveza primjenjuju i odgovarajući akti FIFA-e, UEFA-e, kao i propisi i direktive, prije nego što se primijeni zakonodavstvo FBiH. Međutim, utvrđeno je da navedena udruženja nisu ugradila odredbe o nespojivosti funkcija i zabrani nepotizma u svoje statute, čime se očituje evidentna mogućnost postojanja nepotizma i diskriminacije", istaknuli su iz Ministarstva.