NEOVISNI OPERATER SUSTAVA BiH Detalji nestanka električne energije u BiH

Dalekovod struja
Ilustracija / hercegovina.info

Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sustava (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prijenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je za izravnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.
Iz Neovisnog operatera sustava BiH su rekli da se sličan scenarij dogodio i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

"Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH", kažu iz NOS-a za Klix.ba.

Trenutno je cijea regija pogođena kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

"Vrše se operativni koraci ka postupnom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sustav BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz NOS-a.

Ekipe Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 400 Kv na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, saznaju Vijesti.me
Ekipe CGES-a pokušat će što prije doći do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprijenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažman helikopterske jedinice.

Nove informacije iz NOS-a za Klix.ba: Vraćeno je napajanje svih 400kV trafostanica i većine 220kV trafostanica.

Vrši se postupno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postupno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim područjima elektroprijenosa i nadležnim operatorima distributivnog područja. Očekuje su ubrzo normalizacija stanja.