FOTO/VIDEO  NEOBIČNO NATJECANJE U GRUDAMA Konjička utrka privukla više od 50 natjecatelja, jahačica stigla čak iz Rusije

Konjička utrka Grude
Hercegovina.info

U Sovićima pored Gruda proteklog je vikenda održano pomalo neobično natjecanje. Sve ono što su dosad mogli pratiti samo na malim ekranima, posjetitelji Konjičkog Kluba 'Stina' imali priliku doživjeti iz prve ruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u nedjelju je održano natjecanje u preskakanju prepona, a događaj je posjetilo nekoliko stotina ljudi koji su imali priliku uživati u nesvakidašnjoj sportskoj, gastronomskoj i zabavnoj manifestaciji.

Ovo je bio sedmi, sada već tradicionalni turnir u preskakanju prepona

„Gledatelji su imali priliku vidjeti više od 50 natjecateljskih parova koji su stigli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz susjedne Republike Hrvatske. Natjecatelji su pokazali svoja umijeća na tri visine: utakmice na 50 i 70 cm, te treću, najveću i najprestižniju, grand prix utakmicu visine 1 metar“, izjavila je Marija Mikulić, voditeljica škole jahanja u KK 'Stina', za Hercegovina.info. Kako smo imali priliku uvjeriti se, jedna je jahačica u KK 'Stina' došla čak iz Rusije

Konjička utrka Grude

Inače, Klub je službeno osnovan 2009. godine, a Mikulić tvrdi kako su i godinama prije toga imali konje, točnije već više od 20 godina ove plemenite životinje su dio su njihovog života.

Kako je objasnila za Hercegovina.info, glavni cilj ove olimpijske discipline je prelaženje preko zadanih prepona u što kraćem vremenskom periodu i sa što manjim brojem oborenih prepona. Svaka od ovih utakmica je jedinstvena i donosi svoje izazove i zapreke s kojima se jahači suočavaju.  

Konjička utrka Grude

Naša sugovornica ističe da je konjički sport u našoj, kao i u većini susjednih zemalja, još uvijek u razvoju. „Raduje me što svake godine bilježimo porast broja natjecatelja, a to prati i rastući interes publike“. 

Je li sve tako crno-bijelo? Koliko su konjička natjecanja sigurna za konje?

Ponekad se postavlja pitanje jesu li konjička natjecanja naporna ili pak opasna za konje. Jesu li te plemenite životinje izložene prevelikom stresu i fizičkom naporu tijekom takvih događaja? Koliko se vodi računa o njihovoj sigurnosti i dobrobiti? U potrazi za odgovorima kontaktirali smo veterinarke Noru Mahmutović i Biancu Pehar, a evo i što smo saznali. 

Konjička utrka Grude

„Veterinari imaju ključnu ulogu na natjecanjima u konjičkom sportu, posebno s aspekta dobrobiti, sigurnosti i zdravlja kako samih životinja tako i jahača. Inspekcijski panel na natjecanjima čine veterinarska komisija, sudski kolegij te jedan veterinar na 10 natjecateljskih grla. Ovo je ključno za održavanje sportske čestitosti i zaštitu zdravlja konja kao i pružanje same edukacije i sigurnosti jahačima“, kazala je za Hercegovina.info Bianca Pehar, Veterinar stažista SKOFBIH.

Kako nam je objasnila, natjecanje ne može započeti bez inicijalnog pregleda koji se obavlja prije početka samog natjecanja. „Sve započinje identifikacijom konja i jahača, a kao obavezna dokumentacija prilaže se i negativan nalaz IAK-a (infektivna anemija konja) koja ne smije biti starija od 30 dana. Nakon što smo utvrdili identitet, prelazi se na provjeru zdravstvenog stanja same životinje.

Inače, stručnjaci koji nadgledaju sigurnost utrke pridržavaju se Veterinarskog pravilnika, koji je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja u BiH. Prema ovom pravilniku, veterinari između ostalog osiguravaju da se natjecanje odvija na sigurnoj i primjerenoj podlozi kako bi se spriječile ozljede konja. Također, zabranjena je uporaba pomagala poput bičeva, korbača i mamuza, a natjecanja se ne smiju održavati u nepovoljnim vremenskim uvjetima i još mnogo toga. 

„Od krucijalne je  važnosti održati partnerski i profesionalan odnos sa jahačima u obostranu korist ne povrjeđujući ničiji integritet kao ni samu dobrobit koja kao takva mora biti imperativ“, kazala je Nora Mahmutovic, predsjednica Odbora za veterinarstvo Saveza konjičkih organizacija Federacije Bosne i Hercegovine.

Konjička utrka Grude

Važno je također imati na umu da su sigurnost i dobrobit konja uvijek prioritet. 

Ako se primijeti da konj pokazuje znakove stresa ili nelagode tijekom natjecanja, važno je reagirati adekvatno i prilagoditi aktivnosti kako bi se osigurala njihova dobrobit. Komunikacija i suradnja između vlasnika, trenera i veterinara ključni su u osiguravanju pozitivnog iskustva za konje tijekom konjičkih natjecanja“ zaključila je Pehar.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.