NEMA MJESTA BOJAZNI Brane na Neretvi stabilne

Neretva, most Begića i Begovića smeće, poplave
hercegovina.info

Poplave na području hidroelektrana na Neretvi su nanijele ogromne količine otpada i materijala od bujičnog nanosa u hidroakumulacije. U tijeku je uklanjanje otpada na području HE na Neretvi, a prema prvim procjenama trebat će više od mjesec dana da se sav otpad ukloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da ga je u rijeci oko 50 tisuća kubika, a zaustavljaju ga brane hidroelektrana pa je posao vađenja počela Elektroprivreda BiH angažiranjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi, i uz pomoć Civilne zaštite.

Direktor podružnice HE na Neretvi Elektroprivrede BiH Nijaz Begić u izjavi za Fenu je kazao kako se akumulacija čudno ponaša te da je teško procijeniti koliko će točno vremena trebati da se naplavina očisti i ukloni.

''Vjetar je razvukao otpad do mosta Begića i Begovića. Imamo jedan čamac, koji prikuplja otpad da bi stroj to lakše kupilo. Koliko će još nanosa doći ne znamo, i sigurne procjene koliko će trajati uklanjanje otpada ne može nitko dati. Bojim se da će na ovaj način uklanjanje trajati mjesec dana sigurno'', kazao je Begić.

Po njegovim riječima, otpad se kupi uz branu, a vadi se pažljivo i zbog činjenice da se još traga za nestalim osobama.

Begić ja naveo kako naplavine nisu napravile štete na opremi u HE Neretva.

Što je tiče sigurnosti brana, one su stabilne i sigurne tako da nema mjesta bojazni, poručio je.

''Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sustavom HE na Neretvi se odvija normalno'', istaknuo je Begić.