NEKI UMRLI ČEKAJUĆI Fabrika duhana Mostar prodana 2022., radnici se još nisu naplatili

Fabrika duhana Mostar
hercegovina.info

Bivši radnici Fabrike duhana u Mostaru godinama vode pravne borbe i nadaju se da će dobiti ono što im pripada nakon što je Fabrika duhana napokon prodana. Za neke od njih i danas je kasno jer su umrli u međuvremenu iščekujući pravednu podjelu koju su zaslužili dugogodišnjim radom u toj tvrtki.

"Fabrika duhana je prodana za nešto više od 5 milijuna maraka, a ročište je bilo 3. ožujka. Sutkinja Općinskog suda u Mostaru je trebala donijeti rješenje o isplati sredstava koja pripadaju radnicima nakon što je naša bivša tvrtka prodana, no nije to učinila. Svoja potraživanja treba naplatiti 117 radnika jer je prodajom dogovorena podjela novca radnicima u iznosu od 1,6 milijuna maraka dok Porezna uprava treba prebaciti Mirovinskom i invalidskom osiguranju oko 1,4 milijuna maraka za uvezivanje staža. To je jednim dijelom i riješeno jer je sutkinja Danka Šimunović donijela rješenje prema izvješću sudskog vještaka da radnici trebaju dobiti oko 700 tisuća maraka, no nitko nije dobio novac još uvijek jer Sud treba izdati rješenje o namirenju. Problem je što je rok bio mjesec dana da se izvrši rješenje kako bi novac mogli uplatiti, no nikome nije jasno zašto sutkinja to još uvijek nije uradila", priča za hercegovina.info Almir Zalihić, jedan od bivših radnika mostarske Fabrike duhana koji je s ostalim bivšim kolegama na 'listi čekanja' kada je u pitanju isplata novca.

Fabrika duhana Mostar

Ističe da je osobno više puta kontaktirao Općinski sud u Mostaru, da bi konačno ostvarili svoja prava, no da nije pilo vode. 

"Samo sam ja zvao 4-5 puta Sud da nas prime, da nas saslušaju no nikada nije bilo sluha za takvo nešto jer je uvijek bilo izmotavanje da ne mogu. Proces se odužio, a trebalo je biti davno završeno. Samo dvije godine čekamo na podjelu novca i to je žalosno", nastavlja.

Neke od kolega umrle čekajući novac

"Mi smo skroz bespomoćni i ne znamo koga možemo više išta pitati, imam osjećaj da su vrata svugdje zatvorena i svi procesi spori. Ovim putem molim Sud da ubrza procese kako bi radnici mogli dobiti ono što im pripada u starijoj životnoj dobi. Naše dvije kolegice su preminule u međuvremenu, nikad nisu dobile ono što im je sudskim putem zajamčeno. Stvarno ne znam što se čeka i zašto se odugovlači", zaključio je naš sugovornik.

Fabrika duhana Mostar

Duga duhanska tradicija

Riječ je o tvornici s dugom tradicijom prerade duhana, punom parom radila je i u ratnim danima. Prije rata zapošljavala je oko 400 radnika, poslije oko 130 radnika da bi 2007. godine proizvodnja bila ugašena.

Na sreću i zadovoljstvo bivših radnika, Fabika duhana Mostar je nakon 15 godina prodana za više od 5 milijuna širokobriješkom biznismenu, što je trebalo označiti i kraj agonije bivših radnika koji čekaju na rješenje svog statusa.

Tvornica otišla u ruke Širokobriježana

Vlasnik širokobriješke tvrtke Mikra-Matić za pet milijuna i 10 tisuća maraka službeno je kupio Fabriku duhana Mostar i okončao dugogodišnju trakavicu oko prodaje bivšeg hercegovačkog giganta.

On je kao treći ponuđeni kupac izvršio uplatu novčanih sredstava Općinskom sudu Mostar, nakon što su od investicije u najvećem hercegovačkom gradu odustala dva kupca koja su na javnoj dražbi bila ponudila najviše novaca.

Fabrika duhana Mostar

Općinski sud u Mostaru bez odgovora

Još prošlog tjedna poslali smo upit Općinskom sudu u Mostaru o statusu odluke koju je sutkinja Šimunović donijela na ročištu koje je bilo održano 3. ožujka vezano za potraživanja radnika Fabrike duhana Mostar, a koja je prema tvrdnjama radnika, trebala biti donesena do 7. travnja, no adekvatan odgovor nismo dobili osim da je upit proslijeđen navedenoj sutkinji.

Fabrika duhana Mostar bila je jedna od tri velika pogona za proizvodnju duhana i duhanskih prerađevina u BiH. No svi su ugašeni. 2018. ugašena je Fabrika duhana Banja Luka, a prije dvije godine i nakon 140 godina rada zatvorena je Fabrika duhana Sarajevo.

Sudbina je to malih, na tržištu velikih.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.