NEKAD KANDIDATI, SAD KOMISIJA Stranački kadrovi na čelu biračkih odbora u BiH unatoč zakonskoj zabrani

glasanje izbori
Getty Images

Transparency International BiH (TI BiH) otkrio je veliki broj osoba koje su se kandidirale za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, a za koje je evidentno da su članovi, aktivisti, bivši kandidati ili čak trenutni dužnosnici u organima političkih stranaka širom BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni zakon Bosne i Hercegovine izričito zabranjuje članovima ili osobama povezanim s radom političkih partija da budu imenovani za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) utvrdilo je i objavilo popis kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za Lokalne izbore 2024., nakon čega je TI BiH pozvao građane da prijave saznanja o političkoj povezanosti osoba s popisa kandidata.

Odgovor javnosti bio je brz i konkretan, zaprimljene su prijave za 54 osobe koje su povezane s političkim strankama ili obavljaju funkcije u stranačkim organima, a koje su se kandidirale za predsjedavanje biračkim odborima.

Iz TI BiH smatraju da ovakva imenovanja imaju potencijal ozbiljno narušiti integritet izbornog procesa i povjerenje građana u same izbore, te su u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH, osobito s izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, a koje propisuju da predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti obavljati dužnost u organima političke stranke niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti koje ih sprječavaju da obavljaju svoje dužnosti na nepristran način.

Osim toga, TI BiH je identificirao još 24 osobe koje su bile kandidati na prethodnim izborima, a sada se prijavljuju za mjesto na kojem bi izravno upravljale izbornim procesom na dan održavanja izbora, što Izborni zakon BiH također izričito zabranjuje.

TI BiH je sve informacije proslijedio SIP-u BiH te još jednom poziva sve građane da nastave prijavljivati ovakve slučajeve kako bi se osiguralo da su osobe koje nadziru proces glasanja imenovane u skladu sa zakonom, odnosno da nisu politički opredijeljene niti uključene u stranačke aktivnosti.

Građani mogu prijaviti sve vrste nepravilnosti putem e-mail adrese [email protected] ili koristeći aplikaciju Reflektor: Izbori 24, koja je dostupna za Android i iOS pametne uređaje. Reflektor omogućava građanima da jednostavno, anonimno i sigurno prijave nepravilnosti i zloupotrebe tijekom i neposredno prije početka izborne kampanje kako bi se rasvijetlile izborne nepravilnosti i osigurao transparentan i pošten izborni proces.