NEDOSTAJE 800 MILIJUNA KM Kako američke sankcije utječu na financije Republike Srpske

Američke sankcije

Američke sankcije prema pravnim i fizičkim osobama u Republici Srpskoj utječu na stanje javnih financija u ovom entitetu, ali vlasti tvrde kako pronalaze način da osiguraju stabilan proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prema dostupnim informacijama, malo su vjerojatne tvrdnje da je Vlada uspjela zatvoriti financijsku konstrukciju proračuna za ovu godinu, kako to tvrdi ministar financija, javlja BHRT.

Republici Srpskoj nedostaje 800 milijuna KM planiranog zaduženja na inozemnom financijskom tržištu i nema naznaka, barem ne javno, da će ovaj iznos biti realiziran. Uvjerena je u to Jelena Trivić, liderica oporbenog Narodnog fronta, iako uzrok blokade stranih izvora ne vidi direktno u sankcijama, nego u ukupnoj politici vlasti.

Potraga za novcem

''Ali sigurno bez jednog značajnijeg obujma ili zaduženja ili nekog drugog vida sredstava koji bi došao s druge strane sigurno da se bez toga ne može zatvoriti proračun za ovu godinu, jer je u proračunu planirano zaduženje 900 milijuna od čega nekih 810 milijuna na inozemnom tržištu'', tvrdi Trivić.

Ministrica financija RS Zora Vidović, međutim, uvjerava kako nema niti će biti problema s realizacijom prioritetnih proračunskih obveza do kraja godine. Od otplate kredita do plaća, mirovina i socijalnih davanja.

''Nikad ne sjedimo skrštenih ruku. Mi smo od početka godine radili na tome da imamo veliku disperziju izvora prihoda i kreditiranja itd., prema tome mi smo konstrukciju do kraja godine završili'', kaže Vidović.

Da vlasti i dalje tragaju za novcem, za Sinišu Vukelića, urednika portala Capital, potvrdu je izrekao predsjednik RS govoreći o novcu iz inozemstva koji je, navodno, odobren, ali nedostupan. Te da domaće banke ne žele suradnju s institucijama zbog američkog pritiska i straha od sankcija.

''Spominjala se mogućnost da izađemo na neka azijska tržišta koja su manje regulirana i na kojima bi mogli neki investitori ili države preko banaka da li Mađarske ili Rusije kupiti obveznice RS, međutim za sada očigledno nema od toga ništa. Barem ne službeno'', tvrdi Vukelić.

Dodik: Situacija otežana

Do neke vidljive transakcije slušamo da je situacija stabilna i da rješenja za financijsku stabilnost postoje. Istovremeno, proračunska plaćanja koja nisu prioritetna povremeno kasne.

''Otežana jest situacija, ali ona nije izgubljena. Mi radimo predano na tome da otklonimo sve te probleme, ali ono što je vidljivo da Amerikanci ili jedan broj njih pokušava iskoristiti snagu SAD i učini blokadu, izolaciju čitave RS'', rekao je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Američke sankcije kompanijama s većim brojem zaposlenih sigurno već utječu na proračun, kažu sugovornici BHRT-a. Dodatni problem po javne financije mogli bi stvoriti loši ekonomski pokazatelji, pad izvoza i industrijske proizvodnje.

Sve to, dodaju, nije moguće nadomjestiti na domaćem financijskom tržištu.