NEĆETE KOPATI! Veliki prosvjed protiv iskopavanja litija u Beogradu

Beograd rio tinto
Danas.rs/Nađa Vukajlović

Danas se u Beogradu održava veliki prosvjed protiv rudarenja litija u Srbiji pod nazivom „Rudnika neće biti“. Na kraju skupa najavljene su blokade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed organiziraju udruge građana prepoznate kao borci protiv zagađenja, poput SEOS-a, Ekostraže, Ne damo Jadar i drugih. Oni su organizatori niza prosvjeda u četrdesetak gradova diljem Srbije, a ovaj subotnji skup u Beogradu smatra se krunom i prekretnicom njihovih aktivnosti.

Kao i na dosadašnjim okupljanjima diljem Srbije, organizatori su na beogradski prosvjed pozvali sve građane koji se protive iskopavanju litija, bez obzira na političko i ideološko opredjeljenje.

Voditeljica i moderatorica Jelena Stupljanin obratila se okupljenim građanima, pozivajući ih da podrže sve koji su prethodnih dana sudjelovali u prosvjedima, te poručila: „Rio Tinto, marš iz Srbije!“

Navodi kako zahtjev postavljen nakon skupa u Loznici do danas nije ispunjen, unatoč zahtjevima upućenim Vladi.

„Umjesto toga, danima slušamo kako nismo patrioti i kako ne želimo da Srbija uđe u Europsku uniju. Je li pravi patriotizam pomagati multinacionalnoj kompaniji ili se boriti za čist zrak, zemlju i vodu koja hrani sve nas u Srbiji?“ upitala je Stupljanin.

Većina građana koji su sudjelovali u današnjoj anketi FoNeta u Knez Mihailovoj ulici protivi se iskopavanju litija u Srbiji, no mišljenja su podijeljena o tome hoće li na večerašnjem prosvjedu u Beogradu biti nemira.

Tijekom prosvjeda puštaju se različite pjesme, od rege benda Del Arno, preko standardnih prosvjednih brojeva, do pjesme Predraga Živkovića Tozovca „Jeremija“.

Na prosvjedu se pojavio i poslanik Branimir Nestorović s transparentom „Ne damo Jadar“, no okupljeni građani su ga izviždali uz pogrdne riječi. Nestorović je bio u pratnji nekoliko pristaša s transparentima „Pametnom dosta“ i „Šutnja je izdaja“. Nakon toga se uputio prema Zelenom vencu.

Ulica kralja Milana je blokirana, a građani pristižu sa svih strana.

Redari su javne osobe poput Milana Topalovića Topalka, te aktivisti i predsjednici političkih udruga poput Dušana Tufegdžića (Buđenje) i odvjetnika Vladimira Terzića, kao i glumica i ekološka aktivistica Bojana Novaković.

Na velikom prosvjedu „Rudnika neće biti“ u Beogradu prisutan je i estradni umjetnik Milan Topalović Topalko, koji je poručio da su svi okupljeni s jednim ciljem – zaštititi Srbiju.

Građani skandiraju „Nećeš kopati!“, dok su oko bine okupljene bubnjarke, a demonstranti se okupljaju i iza bine, kod Balkanske ulice. Prisutan je veliki broj redara s prslucima, a prije prosvjeda kružile su spekulacije o mogućem pojavljivanju navijačkih grupa koje bi navodno otimale ukrajinske i LGBT+ zastave te pokušavale spriječiti određene govornike da izađu na binu, izvještava Danas.rs