NE MARE ZA SANKCIJE 'Sirius 2010' postaje 'Nimbus Innovations', reguliran je i status zaposlenika

Sirius 2010
Sirius 2010

Kompanija Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka koja se našla pod sankcijama Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ubuduće će poslovati pod imenom "Nimbus Innovations", saznaje Akta.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, kompanija je pokrenula postupak spajanja društva Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka društvu Nimbus Innovations d.o.o. Banja Luka, čime će "Sirius" prestati postojati pod tim imenom.

"Ovim ugovorom 'Sirius 2010' d.o.o. Banja Luka na osnovu slobodno izražene volje vrši pripajanje društvu 'Nimbus Innovations' d.o.o. Banja Luka, koje nastavlja kontinuitet rada postojećeg društva i društva koje se spaja uz pripajanje. Statusna promjena vrši se iz razloga što postoji potreba za racionalizacijom poslovanja smanjenja troškova i unapređenjem poslovanja u smislu ekonomičnosti i jačanja tržišnog poslovanja", navodi se u ugovoru.

Također, precizirano je da se procijenjena vrijednost imovine, koja je na dan 10. 7. 2024. godine iznosila 19.692.186,00 KM, prenosi na Nimbus.

Osim imovine, na novu tvrtku se prenose i obveze koje po knjigovodstvenoj vrijednosti iznose 16.864.949.00 KM.

Radnici nastavljaju raditi u novoj tvrtki

Ugovorom je reguliran i status zaposlenika "Siriusa", koji će kao i direktor, nastaviti raditi u novoj tvrtki u skladu s propisima o radu.

Prema registru kompanija Akta.ba, vlasnik novoosnovane kompanije je Nemanja Reljin, a kao direktor je imenovana Radmila Bojanić. Inače, Nemanja Reljin je nedavno postao i suvlasnik u novoosnovanoj kompaniji "Invictus Technology group", o čemu je Akta.ba također pisala.

Partneri su direktor "Infinity grupe" Bojan Vujić, direktor "Prointera" Vladimir Perišić i direktor "Siriusa" Radmila Bojanić.

Izbjegavanje sankcija

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH ranije je rečeno da preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena.

Podsjetimo, Kompanija Sirius 2010, kojoj je nedavno dodijeljena i uloga u digitalizaciji RTV signala u BiH priopćila je kako je zbog sankcija spremna napustiti projekt.