NE JEDNU, NEGO DVIJE Direktor Centra za socijalni rad zaposlio kćerke prije odlaska u mirovinu

Vukašin Nikolić
zvornički.ba

Vukašin Nikolić zvani Vule, bivši v.d. direktora Centra za socijalni rad u Zvorniku optužen je za zloupotrebu službenog položaja i, ako se dokaže njegova krivnja, prijeti mu do pet godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicu protiv Nikolića potvrdio je Osnovni sud u Zvorniku, piše SrpskaInfo.

Bivši v.d. direktora CSR optužen je da je na natječaju, a uoči odlaska u mirovinu, u ovu instituciju zaposlio svoje dvije kćerke i to na mjestima diplomiranog socijalnog radnika i diplomiranog pravnika.

Raspisao javni natječaj

''Vukašin Nikolić je obavljajući dužnost v.d. direktora i osobe ovlaštene za rukovođenje Javne ustanove Centar za socijalni rad Zvornik, svjestan obveze zakonitog postupanja, u namjeri da svojim kćerkama omogući korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme u Javnu ustanovu kojom je rukovodio, a znajući da mu 5. siječnja 2023. godine prestaje mandat zbog odlaska u mirovinu, u Zvorniku 14. prosinca 2022. godine raspisao javni natječaj za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme diplomiranog socijalnog radnika i diplomiranog pravnika'', navodi se u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužiteljstvo u Bijeljini.

Bez konkurencije

Nikolić je, kako se navodi u optužnici, svjesno propustio postupiti u skladu s članom 17. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji propisuje obvezu dostavljanja prijave Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske o potrebi za radnicima, te s ciljem da dodatno spriječi javnost natječaja i bilo kakvu konkurenciju svojim kćerkama, a koje je prethodno već radno angažirao, po osnovu ugovora na određeno vrijeme, u točki IV natječaja naveo da će isti biti objavljen na oglasnoj tabli.

Nikolić je na ovaj način svjesno propustio oglas objaviti i u dnevnim novinama, a kako to nalaže pravilnik o radu CSR, pa je na takav način svjesno onemogućio sudjelovanje drugih kandidata koji traže posao da saznaju za taj natječaj.

Pored stotina nezaposlenih, javile se samo njegove kćerke

U sporno vrijeme, a prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na evidenciji nezaposlenih u Republici Srpskoj je bilo 910 diplomiranih pravnika i 83 diplomirana socijalna radnika, pa se posljedično takvom postupanju na navedeni oglas za radna mjesta diplomirani socijalni radnik i diplomirani pravnik javile samo njegove kćerke.

Nikolić se tereti da je izvršio kazneno djelo zloupotreba službenog položaja, član 315. stav 1. Kaznenog zakona Republike Srpske, za koji je zaprijećena maksimalna kazna do 5 godina zatvora.