NASTAVAK GLAVNE RASPRAVE Svjedoci pričali o kamerama u ZZO HNŽ, ignoriranju mailova, Ani Vidačak i tvrtki Katarina

Rade Bošnjak članci tužba sarajevo odvjetnica
Hercegovina.info

Na Općinskom sudu u Mostaru jučer je 28. kolovoza nastavljena glavna rasprava u predmetu 'Rade Bošnjak v. Hercegovina.info' zbog klevete i neistinitih navoda u aferi 'Peti kat' koju smo razotkrili i ogolili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog ročišta glavne rasprave u kojoj su saslušani ključni svjedoci i parnične stranke, jučer su pred sudom svoje iskaze dali svjedoci tuženih (portala) Goran Đuzel, Oliver Soldo, Dalibor Ravić, Marin Bago, Mirela Mišić.

Jedna od glavnih teza tužbe za klevetu je da druga strana nije bila informirana o novinarskim upitima, što je i sam Rade Bošnjak u svom iskazu rekao da ga nitko nije kontaktirao na njegov privatni telefon što je nonsens za javnu osobu koja rukovodi najvažnijom zdravstvenom institucijom u županiji i mora biti dostupan na javno dostupne kontakt informacije. Da su pravovremeno dobivali upite našeg portala, potvrdio je i svjedok Ravić koji je u Uredu za odnose s javnošću ZZO HNŽ od samoga početka, tj. njegovog formiranja 2006. godine.

"Poznato mi je da je bilo upita od Hercegovina.info koji su upućeni Zavodu vezano za aferu 'Peti kat'. Mi iz Ureda za odnose s javnošću u početku nismo bili upoznati vezano za tu aferu, međutim jedno cirkularno pismo koje je na više adresa, uključujući i mene poslala naša radna kolegica, otkrila je tu aferu i kasnije se to pismo i našlo u medijima, na portalu Hercegovina.info gdje je u više navrata pisano o toj aferi. Prije objave ovih tekstova PR služba Zavoda zaprimila je upit Hercegovina.info da damo odgovore na određena pitanja. Međutim, Zavod nikada nije za to slao odgovore Hercegovini.info. Svi upiti koji dođu, dođu na e-mail adresu zavoda: [email protected]., koju je otvarala rukovoditeljica ove službe, a u slučaju njenog izostanka mi bi otvarali. Ovo znam jer mi je rukovoditeljica PR službe pokazala ove upite i pitala što ćemo s ovim, i uvijek se konzultiramo, poslije toga je rukovoditelj ovog odjela Alenka Ban obavijestila nadređenog, konkretno direktora Radu Bošnjaka koji je rekao da se na ove upite ne odgovara. Upiti Hercegovina.info nisu bili vezani samo za Peti kat, nego je bilo još nekih tema, npr. za prostor u Rami, za imovinu direktora Bošnjaka, za IZIS u više navrata, za premlaćivanje našeg bivšeg djelatnika, a u medijima sam čitao da je to napravio sin Rade Bošnjaka, a svih tema se ne mogu sjetiti", istaknuo je u saslušanju.

Katarina d.o.o. vlasnik prostora na petom katu

Goran Đuzel, suvlasnik i direktor privatne zdravstvene ustanove 'Vitalis' naglasio je pred sudom kako je u prosincu 2018. godine prodao pola petog kata tvrtki Katarina d.o.o. iz Mostara, da bi koncem 2021. godine to ponovno vratio u svoje vlasništvo, odnosno tvrtki 'Miraculum' u kojoj je suvlasnik. Đuzel je istaknuo da je prodani prostor zaista velik i da je na dva dijela petog kata vidio natpise za dvije tvrtke. Za jednu je siguran da se zvala 'Info Herc', a za drugu je sa 100 posto sigurnosti tvrdio da je riječ o tvrtki 'Triples'. Upitan je li u tom prostorijama ikada vidio bivšeg ravnatelja ZZO HNŽ Radu Bošnjaka, svjedok je rekao da nije nikada, ali i da nakon prodaje prostora u isti nije nikada ni kročio.

Big brother u ZZO HNŽ

Stručna suradnica u sektoru za zdravstvo ZZO HNŽ Mirela Mišić pred sudom je potvrdila postojanje kamera i atmosferi kojoj su bili podloženi djelatnici do prošlogodišnjeg oslobođenja Zavoda.

"Prije nekih 10 godina prvi put sam primijetila da na senzorima za  protupožarnu zaštitu ima nekakvih točkica, odnosno mi smo imali duple ove senzore i to stare, vjerojatno ugrađene otkada je zgrada useljena jer su bili požutjeli, a pored ovih instalirani su i novi senzori i na tim novim sam primijetila nekakvu točkicu. Popela sam se i vidjela nešto kao platno te nakon toga smo kolegica i ja prošli druge urede i vidjeli da to ima na svim tim novim senzorima. 2016. godine bio je natječaj za direktora kada je Rade Bošnjak imenovan za v. d. direktora. Pojašnjavam da je na ovim novim senzorima nešto bilo instalirano na dnu i pored senzora na spuštenom stropu je bilo nešto instalirano, ja sam sumnjala da je prijemnik i to je uklonjeno prije nego što je Rade Bošnjak imenovan za v. d. Kolega koji je bio zadužen za poslove integriteta Zavoda i desna ruka direktoru, popeo se i problijedio kad je vidio kamere. Rekao da je to kršenje ljudskih prava i otišao do direktora. Sutradan su se pojavile stvarne i velike kamere samo na hodniku s natpisom da je objekt pod video nadzorom. Negdje 2022. ili 2023. godine se pojavio čovjek iz Sector Security, gdje je jedno vrijeme tu bio kao direktor sin Rade Bošnjaka i zamijenio je te kompletno nove senzore i to sve stavljao u karton u kojem je bilo još dosta tih senzora skinutih iz drugih prostorija. Napominjem kada su postavljene ove velike kamere, tada su zamijenjeni i ti stari senzori, jer smo mi rekli je vidljivo da su različite boje. Pitala sam u pravnoj službi tko servisira protupožarne senzore, alarme, i rekli su mi da je to tvrtke Zagrebinspekt. U mandatu Ane Vidačak su ti senzori za koje smo mi sumnjali da su kamere zamijenjeni od strane Sector Security", dodala je u iskazi te navela da zaposlenici nikada nisu bili upozoreni da u senzorima imaju videonadzori. 

Rade Bošnjak

Praksa tajnosti i ignoriranja javnosti

Marin Bago ispred udruge 'Futura' posvjedočio je kako su kao stranka bili zainteresirani za događaje i stvare od važnosti javnosti, no nisu dobivali odgovore iz ZZO HNŽ zbog čega je podnio kaznenu prijavu protiv Rade Bošnjaka i ostalih.

"Udruga u kojoj sam zaposlen je tražila po Zakonu o slobodi pristupa informacijama od ZZO ugovore između Zavoda i zdravstvenih institucija, koje se financiraju od strane ZZO. Tadašnji direktor Rade Bošnjak je odbio dati takve ugovore pravdajući se zaštitom komercijalnom interesa treće strane. Dobili smo pismenu odbijenicu koju je potpisao Rade Bošnjak na koju smo se žalili. U prvom i drugom stupnju je odlučio Rade Bošnjak, i odbio da da informacije. Poslije toga smo podnijeli tužbu Županijskom sudu u Mostaru, koji je vratio to rješenje Radi Bošnjaku i da uradi onako kako zakon nalaže, međutim on je opet odbio, pa smo ga ponovo morali tužiti, koji spor još uvijek nije riješen, a traje od 2018. godine jer se u međuvremenu promijenila sutkinja koja je vodila taj spor", naglasio je.

Spor oko favorizirane prijestolonasljednice

Bivši ministar branitelja u HNŽ Oliver Soldo te aktualni skupštinski zastupnik i izaslanik u Domu naroda pred sudom se prisjetio pokušaja imenovanja Ane Vidačak na poziciju ravnateljice ZZO HNŽ.

"Upravo na sjednici Vlade HNŽ u ožujku prošle godine imao izlaganje u svezi ne imenovanja ravnatelja i direktora ZZO. Na toj sjednici sam upozorio resornog ministra zdravstva gospodina Opsenicu da propuštanjem imenovanja ravnatelja ZZO Vlada ulazi u odgovornost kao kolektivno tijelo, sukladno Zakonu o vladinim i drugim ministarskim imenovanjima, odnosno izmjenama i dopunama Zakona koje su jasno precizirale da imenovanje osoba kao privremenih upravitelja, izvršitelja dužnosti može trajati najviše 90 dana. Kolegu sam na toj sjednici upozorio jasno citirajući zakon da smo mi kao Vlada kolektivno odgovorni za neispunjavanje tog uvjeta. Kolega Opsenica je odgovorio da je njegova nakana taj dan bila da se imenuje novi ravnatelj Zavoda, ali da je potrebno dodatno vrijeme i konzultacije i u tom sam ponovno upozorio da nije moj resor jer sam ja bio ministar za pitanje branitelja. Resorni ministar  je povukao ovu točku tako da nikakva odluka nije donesena na sjednici Vlade, tako da je dužnost ravnatelja i dalje obavljala Ana Vidačak", naglasio Soldo te dodao da mu nije poznato koje poslove je obavljala Ana Vidačak prije nego što je imenovana za v.d. ravnatelja Zavoda. 

Dugogodišnji bivši ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije nije imao niti jednog svjedoka u svoju korist koji bi mogao negirati naše navode ili potvrditi navodnu klevetu.

Sljedeće ročište održat će se 14. listopada kada će obje parnične stranke iznijeti završne riječi, a presuda će se donijeti 30 dana nakon toga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.