NASLJEDNIK MURPHYA Biden izabrao novog američkog veleposlanika u BiH

Douglas D. Jones
Twitter

Američki predsjednik Joe Biden nominirao je niz veleposlanika, među kojima je i novi veleposlanik u Bosni i Hercegovini, saznaje Fokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je za nasljednika aktualnog veleposlanika SAD-a u BiH Michaela Murphya nominirao veoma iskusnog diplomatu Douglasa D. Jonesa.

I ne samo to, Jones je trenutno pomoćnik Jamesa O'Briena, koji je zamjenik američkog državnog tajnika Antonya Blinkena odnosno prvog čovjeka odjela State Departmenta za euroazijska pitanja.

Kao što je poznato, O'Brien je i koordinator za sankcije u State Departmentu, te je jedan od ključnih ljudi koji su izrekli sankcije cijeloj garnituri u rukovodstvu RS-a, a među njima i Miloradu Dodiku.

Čeka se potvrda Senata

Kada je riječ o nominaciji Jonesa, da bi u skladu s procedurama bio imenovan za veleposlanika u BiH, potrebno je da to odobri Američki senat.

Jones je u Odjelu za euroazijska pitanja State Departmenta od 2021. Prethodno je obnašao odgovornu funkciju u Američkoj misiji u NATO-u.

Prije toga je bio veleposlanik u Hrvatskoj kao i u Crnoj Gori. Također, obnašao je značajne funkcije u Misiji SAD-a pri Vijeću sigurnosti UN-a.

U njegovoj biografiji stoji da je svojevremeno radio i u Američkom veleposlanstvu u Sarajevu, zatim u Dublinu, Afganistanu, Tel Avivu...