NARANČASTI METEOALARM I danas temperatura zraka do 40 stupnjeva, evo kad stiže kiša i osvježenje

toplotni udar, vrućine, vrijeme, ljeto, vremenska prognoza, vrućina, vremenska prognoza
Hercegovina.info

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje zbog visoke temperature zraka širom Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje je izdano za cijelu zemlju, osim u planinskim područjima.

Kako su naveli, upozorenje je na snazi danas i sutra u razdoblju od 12 do 17 sati. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 32 do 38, lokalno do 40 stupnjeva.

"Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom", poručili su iz FHMZ-a.

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Sokolac 16; Bjelašnica, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno 18; Srebrenica 19; Široki Brijeg 20; Sanski Most, Sarajevo 21; Prijedor, Zenica 22; Banja Luka, Bihać, Tuzla 23; Doboj 24; Gradačac, Trebinje 25; Mostar 26; Neum 27.

Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40 °C.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju sunčano i vruće uz umjeren porast oblačnost tijekom dana. Poslijepodne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Jači pljuskovi, koji mogu biti praćeni gradom, u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

U večernjim satima padaline u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 32 do 38, lokalno do 40 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padaline na jugu Hercegovine, u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjevernih smjerova, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 22 do 28, na sjeveroistoku Bosne do 31 °C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prestanak padalina prema kraju dana. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 31 °C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i tijekom noći u Bosni se očekuje kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 °C.