NANIĆ I ĆAVAR Otkrivene ozbiljne višegodišnje zlouporabe službenih vozila za privatne potrebe

Nanić i Ćavar
CIN

Rukovoditelji državne Agencije za policijsku podršku koristili su službene automobile za privatne vožnje do svojih rodnih mjesta u Bužimu i Tomislavgradu, iako na to nisu imali pravo. Neka od tih putovanja pravdali su putnim nalozima s netočnim podacima. Pozicije direktora i zamjenika koristili su i za službena putovanja po Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, piše CIN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Husein Nanić, bivši direktor Agencije za policijsku podršku Bosne i Hercegovine (BiH), i njegov zamjenik Miše Ćavar koristili su službene automobile za privatna putovanja.

Za osam godina napravili 300.000 kilometara

Tijekom osam godina prešli su gotovo 300 tisuća kilometara službenim automobilima, putujući do svojih rodnih mjesta u Bužimu i Tomislavgradu, iako na to nisu imali pravo. Automobili su korišteni i tijekom vikenda, praznika te godišnjih odmora.

Ova putovanja su pravdali netočnim podacima u putnim nalozima. Troškovi goriva i održavanja građane BiH koštali su više od 111 tisuća maraka.

Nanić i Ćavar imali su osiguran smještaj u blizini radnog mjesta u Sarajevu te su tijekom osam godina primili oko 40.000 KM naknade za odvojeni život, koja se službenicima isplaćuje za troškove života izvan mjesta prebivališta.

Turistička putovanja

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrivaju da je Nanić službenim automobilom, bez putnog naloga, putovao privatno izvan BiH tijekom godišnjeg odmora.

Jedina službena putovanja na koja nisu koristili automobile bila su ona na sajmove i konferencije u Las Vegasu, Novom Zelandu, Kini, Kataru, Singapuru, Peruu i drugim atraktivnim destinacijama.

Na ova putovanja potrošili su više od 100 tisuća KM proračunskog novca, iako aktualni direktor Agencije Enver Hadžiahmetović kaže da nisu donijela nikakvu korist Agenciji. „To su bila turistička putovanja.“

Agencija za policijsku podršku BiH je birokratska institucija u kojoj se većina poslova, uključujući nabavu opreme i oružja za policiju, obavlja u radnom vremenu od 8 do 16 sati. Budući da sve agencije registrirane na državnoj razini mogu donositi interna pravila, Nanić i Ćavar su sebi omogućili korištenje službenih vozila 24 sata dnevno.

Prema Pravilniku o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, automobili bi se trebali koristiti isključivo u službene svrhe. Međutim, Nanić i Ćavar su većinu prijeđenih kilometara pravdali „posjetom obitelji“.

Vozali se vikendima i tijekom godišnjih odmora

Analizom dokumentacije Agencije za policijsku podršku BiH, Autocesta Federacije BiH (FBiH), Autoputeva Republike Srpske (RS) i Hrvatskih autocesta, novinari CIN-a su otkrili da su njih dvojica službene automobile koristili tijekom vikenda i godišnjih odmora.

Nanić je u travnju 2016. godine, kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA), imenovan za vršitelja dužnosti direktora, što znači da nije morao prolaziti natječajnu proceduru. Da je bio imenovan putem redovnog natječaja, kao inženjer kemije ne bi mogao biti na ovoj poziciji. Vijeće ministara BiH je po njegovom prijedlogu promijenilo sistematizaciju i stavilo tehničke i prirodne znanosti kao uvjet za imenovanje direktora, omogućivši Naniću da u rujnu 2017. bude imenovan putem natječaja.

Nanić i Ćavar

Kada je Vijeće ministara u rujnu 2021. raspisalo natječaj za direktora Agencije, on je bio najbolji kandidat. No, s promjenom vlasti, novi saziv Vijeća ministara je poništio stari natječaj i raspisao novi, na kojem je najbolji kandidat bio Enver Hadžiahmetović.

Nanić je zbog toga tužio državu, a Sud BiH je donio prvostupanjsku presudu kojom se poništava natječaj na kojem je izabran Hadžiahmetović te nalaže da se Nanić ponovno imenuje na poziciju direktora. Odluka još uvijek nije pravomoćna.

Prije nego što je imenovan za v. d. direktora Agencije, Nanić je pet godina bio direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH. Prije toga je u tri mandata bio zastupnik u Parlamentu FBiH te jednom u Parlamentu BiH, nakon čega je za godinu dana primio 54.895 KM „bijelog kruha“.

Nanić je tijekom sedmogodišnjeg upravljanja Agencijom najmanje 215 puta napustio Sarajevo i posjetio obitelj koristeći službene automobile. Troškovi goriva, cestarina i održavanja išli su na račun države. Istovremeno je primao naknadu za odvojeni život, dok naknadu za smještaj nije primao jer posjeduje dva stana u Sarajevu.

Od 2016. godine imao je na raspolaganju „Citroena C5“, a sredinom 2017. godine kupljen mu je „Hyundai Tucson“.

Kilometraža Nanićevih službenih automobila znatno je rasla, pa je bilo potrebno pravdati je kroz evidenciju. Analize pokazuju da su podaci često nelogični i lažni.

Na primjer, iako je najduža udaljenost od Sarajeva do Bužima 377 kilometara, u evidenciji korištenja Nanićevog vozila ta se udaljenost mijenjala − na nekim putnim nalozima i do 150 kilometara. U jednom nalogu iz rujna 2016. godine stoji da je prešao 423 kilometra, što je 50 kilometara više od stvarne udaljenosti najdužeg puta preko Doboja.

Godinu nakon imenovanja, Agencija je kupila novi automobil – „Hyundai Tucson“, koji je plaćen skoro 50 tisuća KM. Do Nanićevog razrješenja u srpnju 2023. godine, prešao je više od 234.000 kilometara.

Posljednje tri godine mandata, Nanić je najčešće zaokruživao broj prijeđenih kilometara na putovanjima između Sarajeva i Bužima na 400 kilometara. Slično je bilo i s lokalnim vožnjama po Sarajevu, gdje je tijekom gotovo svakog radnog dana upisivao točno 50 kilometara.

Sudjelovao u pet prometnih nesreća sa službenim automobilom

Podaci Hrvatskih autocesta pokazuju da je ENC uređaj za naplatu cestarina iz njegovog službenog automobila, između 19. i 25. kolovoza, šest puta evidentiran na naplatnim kućicama između Karlovca i Zagreba, iako je u evidencijama pisalo da je putovao na relaciji Sarajevo – Bužim – Sarajevo.

Slično se dogodilo i u studenom iste godine kada je, prema evidencijama, putovao u Bužim, no podaci Hrvatskih autocesta otkrivaju da je njegovo službeno vozilo bilo na autoputu Zagreb – Karlovac.

Nanić je službenim automobilima sudjelovao u pet prometnih nesreća, od kojih je najmanje tri izazvao sam. Ukupna šteta iznosila je 9.212 KM. Odbio je razgovarati s novinarima.

Aktualni direktor Agencije, Enver Hadžiahmetović, podigao je kaznenu prijavu protiv Nanića, navodeći da je službenim automobilom prešao 180.000 kilometara više nego što je bilo potrebno za obavljanje posla.

„To su značajna sredstva koja štete proračun i, smatram, tu se radi o koruptivnim radnjama“, rekao je Hadžiahmetović.

Na upit novinara hoće li podnijeti kaznenu prijavu i protiv Ćavara, odgovorio je: „Sve što je radio Nanić, radio je i on. Nadam se da će kaznena prijava biti podignuta i protiv njega.“

Upisivao 'Tomislavgrad loko'

Miše Ćavar, pravnik iz Tomislavgrada, također je zloupotrebljavao službeni automobil za privatna putovanja, putujući između Tomislavgrada i Sarajeva gotovo 350 puta do srpnja 2024. godine.

Tijekom svoje karijere, Ćavar je obavljao različite dužnosti u državnim institucijama, a krajem 2017. imenovan je za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku.

Nanić i Ćavar

Iz proračuna je naplatio gotovo 181 tisuću KM na ime plaće, toplog obroka, jubilarnih nagrada i regresa, a građani su platili i njegov smještaj u Sarajevu te naknadu za odvojeni život u iznosu od dodatnih 50.846 KM.

Ćavar nije skrivao da je u rodnom gradu koristio službeni automobil, redovito upisujući „Tomislavgrad – loko“, što podrazumijeva korištenje automobila u krugu od 50 kilometara.

Servisiranje njegovog službenog automobila građane je koštalo 13.467 KM. Ni on nije želio razgovarati s novinarima.

Između listopada 2016. i svibnja 2023. Agencija za policijsku podršku potrošila je više od 168 tisuća KM na službena putovanja svojih zaposlenika izvan BiH, od čega su Nanić i Ćavar potrošili 102.762 KM.

Nanić je putovao u: Pariz, Dubai, Berlin, Astanu (Kazahstan), Auckland (Novi Zeland), Limu (Peru), Singapur, dok je Ćavar obišao: Moskvu, Madrid, Bruxelles i Amsterdam. Zajedno su posjetili Istanbul, Dohu, Lianyungang i Las Vegas.