NAKON STRAVIČNOG UTAPANJA Krijumčar koji je prevozio migrante bio jedini s prslukom i još uvijek je u bijegu

Drina
Zvornicki.ba

Nakon utapanja 12 ljudi u pokretu na sjeveroistoku BiH, postavlja se pitanje nadzire li se i kako plava granica Zvorničke regije koja je godinama označena kao kritična točka za ilegalne prijelaze migranata iz susjedne Srbije u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj temi razgovarali smo s načelnikom Bratunca, Lazarom Prodanovićem, i načelnikom sektora za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima, Radetom Kovačem, a slučaj utapanja migranata komentirao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice, Sevlid Hurtić.

Prodanović je istaknuo da je ovo najveća tragedija koja se dogodila na rijeci Drini, ali i najveća tragedija na rijeci na području Zapadnog Balkana, piše N1.

Povećan broj ilegalnih ulazaka

Nakon završetka procedure Granične policije, Kovač navodi da je Službi za poslove sa strancima predano 15 osoba, od kojih je 12 maloljetno.

“Uz pomoć IOM-a, te osobe su iz Zvornika prevezene u prihvatne centre u Blažuju i Ušivku. Imamo sve veći broj ilegalnih ulazaka, mislim da je to jedna vrsta obveze ne samo za organe u BiH, nego i za zajedničke aktivnosti između Srbije i BiH,” istaknuo je Kovač i dodao:

“Što se tiče sporazuma o readmisiji sa Srbijom, on je trenutno na niskoj razini, i mislim da bi u narednom razdoblju, ako organi u BiH žele učinkovito upravljati situacijom, taj sporazum sa Srbijom trebao biti na istoj ili približno sličnoj razini kao sporazum o readmisiji s Hrvatskom.”

Te noći prevezeno 30 migranata

Ministar za ljudska prava i izbjeglice, Sevlid Hurtić, otkrio je da je u razgovoru s ljudima iz Granične policije i svjedocima saznao da je osoba koja je prevozila migrante te noći prevezla oko 30 ljudi.

“Rekli su mi da je čamac prevezao njih 30 i da se vraćao po druge, te da se čamac prevrnuo pri drugom prijelazu, pri čemu je stradalo 12 osoba,” kazao je Hurtić.

Je li poznato tko je krijumčar?

“Informacije govore da je riječ o državljaninu BiH koji već ima neki sudski proces, te čeka suđenje ili presudu. Trenutno je u bijegu. Govori se i da je imao kapuljaču i prsluk, dok drugi nisu imali odgovarajuću opremu,” naveo je ministar Hurtić.