NAKNADA ŠTETE BiH mora platiti ogroman iznos zbog propalih ugovora RS-a sa strancima

RITE Gacko
Hercegovina.info

Dok se trenutno na relaciji državnih institucija i Vlade RS-a „lome koplja“ oko plaćanja duga od 90 milijuna KM slovenskim kompanijama zbog gubitka međunarodnog arbitražnog spora, iz izvješća Pravobraniteljstva BiH jasno se može zaključiti kako će BiH u narednom razdoblju platiti ogromni ceh zbog niza propalih ugovora u RS-u koji se odnose na energetske projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan iznos za koji je tužena BiH za propale projekte u RS-u vezane za RiTE Ugljevik, HES Vrbas a.d. Krupa, zatim RiTE Gacko, te Vjetropark Trusina iznosi 1,8 milijardi KM odnosno 1.840.603.961 KM, piše Fokus.

Najaktualniji spor, odnosno presuđeni iznos, koji je došao na naplatu našoj državi vezan je za izgubljeni spor protiv slovenskih kompanija i osoba Viaduct Portorož, Vladimira Zevnik i Boris Goljevšćek. Odlukom Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) BiH je dužna platiti iznos od 90 milijuna KM. Prema odluci neto visina spora iznosi 42.600.000 eura, ali uz ovaj iznos dolaze i drugi troškovi.

Naknada štete

Pravobraniteljstvo BiH je u svom izvješću navelo kako BiH na osnovu člana 4. Sporazuma Vijeća ministara i Vlade RS-a o međusobnim pravima i obvezama u vezi s arbitražnim postupkom mora platiti naknadu štete ili izgubljenu dobit s kamatom ili odštetu, dok je RS dužna platiti sve troškove odvjetnika, pravnih i drugih savjetnika, te troškove vođenja postupka.

Drugim riječima, država zbog propalog projekta u RS-u, izgradnje hidroenergetskog sustava na rijeci Vrbas, mora platiti najveći dio štete, dok RS mora pokriti tek troškove postupka. Ako je suditi prema izvješću iz Pravobraniteljstva BiH, RS se za sada oglušava o zahtjevima Pravobraniteljstva BiH odaslanih u lipnju da postupi po odluci ICSID-a.

Analogno ovom slučaju, BiH će po istom principu snositi glavninu troškova i za ostale propale energetske projekte u RS-u. Već nakon 30. rujna ove godine, BiH će se suočiti s obvezom da isplati slovenskim kompanijama Elektrogospodarstvo – Razvoj in inženiring puni tužbeni iznos od 1,3 milijarde KM zbog postupka pokrenutog protiv ZP RiTE Ugljevik.

Naime, u izvješću Pravobraniteljstva BiH se navodi kako je Arbitražno vijeće u Washingtonu odredilo da postupak u fazi mirovanja bude od 30. rujna ove godine dok se ne riješe određeni postupci koji su se vodili u Srbiji kao i dok se ne okončaju pregovori. U Beogradu su po Zakonu o arbitraži Srbije već donesene odluke protiv BiH, a u međuvremenu između Slovenaca i RiTE Ugljevik potpisane su određeni ugovori za isplatu odštete. Ostaje, pak, za vidjeti kakva će biti konačna odluka u Washingtonu po pitanju iznosa kojeg treba platiti BiH odnosno RS.

Kada je riječ o sporu Hrvatske elektroprivrede (HEP) protiv RiTE Gacko zbog štete koju je pretrpio HEP, teškom oko 200 milijuna KM u proteklom razdoblju održan je niz sastanaka s ciljem postizanja dogovora, dok je postupak mirnog rješavanja spora još uvijek u tijeku.

Također, Pravobraniteljstvo BiH je u veljači ove godine zaprimilo obavještenje od Odvjetničkog ureda „Baroš & Partners“ koja zastupa tvrtku Kermas Energija Zagreb o pokretanju Arbitražnog spora pred ICSID-om teškog 200 milijuna KM zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji kojeg je vlada RS zaključila s ovom zagrebačkom tvrtkom. Iz Ministarstva energetike RS-a je istaknuta mogućnost da se ovaj postupak mirno riješi.