NAJVEĆA MOSTARSKA PREDIZBORNA LAŽ Mjesne zajednice nikada nisu formirane, umjesto građana i dalje odlučuju stranke

Javna rasprava prostorni plan Mostar Barišić Buna
Hercegovina.info

U moru različitih predizbornih obećanja pred lokalne izbore u Mostaru 2020. godine jedno obećanje bilo je zajedničko svim strankama i partijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, i HDZ i SDA, kao i manje stranke imali su u svojim programskim obećanjima "Reformu i jačanje mjesnih zajednica odnosno lokalne samouprave".

Zašto su bitne mjesne zajednice?

Mjesne zajednice i jaka lokalna samouprava su ključne za razvoj i funkcioniranje svakog grada, pa tako i Mostara. One omogućavaju blizinu građanima, olakšavaju komunikaciju i brže rješavanje problema.

Mjesne zajednice i jaka lokalna samouprava su ključne za razvoj i funkcioniranje svakog grada i općine, pa tako i Mostara. Efikasnije rješavaju specifične probleme zajednice, poput vodoopskrbe, regulacijskih i prostornih planova, dodjele koncesija i slično. Participacija građana u donošenju odluka povećava demokratičnost i transparentnost. Lokalna samouprava bolje upravlja resursima jer razumije specifične potrebe zajednice. Omogućavaju pristup lokalnim, nacionalnim i međunarodnim fondovima za razvojne projekte. 

Na kraju krajeva, i sve jedinice lokalne samouprave dužne su po Zakonu o principima lokalne samouprave organizirati mjesne zajednice, te demokratske izbore u kojima će stanovnici izabrati svoje legitimne predstavnike. 

U Članku 24. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH kojie je dostupan ovdje tako stoji: Mjesna samouprava u jedinici lokalne samouprave ostvaruje se u mjesnoj zajednici kao obveznom obliku mjesne samouprave koju osniva vijeće, te u gradskim četvrtima i drugim oblicima mjesne samouprave u skladu sa statutom jedinice lokalne samouprave.

Taj zakon vrijedi u cijeloj FBiH, no u Mostaru se ne primjenjuje, odnosno primjenjuje se parcijalno. Zakon se provodi u dijelu koji ovlasti i moć daje gradskim vijećnicima, jer bez njega ni oni ne bi mogli donositi odluke.

Moć ostaje u rukama stranaka umjesto u rukama građana

Najveći problem koji proizilazi iz toga je organiziranje javnih rasprava. Prema istom zakonu, javne rasprave za projekte i probleme koji se tiču određene mjesne zajednice trebale bi se održavati baš u toj mjesnoj zajednici. U Mostaru to nije slučaj.

Na to upozorava i portal Antikorupcija koji prenosi jedno od najsvježijih takvih iskustava, raspravu o deponiji Uborak.

Javna rasprava o dokumentu pod nazivom „Ažurirana Studija utjecaja na okoliš za projekt izgradnje nove sanitarne plohe, površine 2,53 ha, na regionalnoj sanitarnoj deponiji čvrstog otpada Uborak- Buđevci, Mostar” zakazana je za 22.7.2024. u Gradskoj vijećnici Grada Mostara s početkom u 11 sati, a stanovnici tog dijela grada iskazali su svoje ogorčenje.

Antikorupcija portal objašanjava zašto:

"U komunikaciji s aktivistima i mještanima sjevernog dijela Grada Mostara, koji su najugroženiji katastrofalnim stanjem na deponiji Uborak, suočili smo se sa ljutnjom što se o problemu  koji traje već desetljećima i na čijem konkretnom rješenju gradske vlasti ne rade ništa osim što se bave papirologijom, raspravlja u vrijeme godišnjih odmora i velikih vrućina i na lokaciji koja je nepristupačna većini mještana. S obzirom na to da se, uz sve ove okolnosti, javna rasprava organizira i u radnom vremenu, aktivisti su na svome sastanku, koji su održali par dana ranije, dogovorili da će se u ime udruženja i mještana odazvati njih tridesetak. Da je sve bilo smišljeno i unaprijed planirano s ciljem da se javna rasprava održi u najužem krugu predstavnika vlasti, čisto formalno i u što kraćem vremenu, uvjerili su se aktivisti odmah po dolasku na lokaciju jer je za javnu raspravu o ovako velikom i značajnom problemu Grad Mostar ustupio prostor u koji jedva može stati 40-tak ljudi. A pobrinuli su se također da dobar dio sjedećih mjesta popune predstavnici vlasti među kojima je bio i direktor deponije.. "

U najkraćim crtama, vlast u Mostaru bori se da moć odlučivanja što je duže moguće ostane u rukama stranaka i stranačkih poslušnika umjesto da građani dobiju stvarna prava na demokratsko odlučivanje, posebice kada je riječ o njihovom mikro prostoru.

Odlučujete li o kvaliteti svog života?

A možda je najbolje podsjetiti na obećanja koja smo mogli čuti prije skoro četiri godine, kada su nam stranke obećavale sve i svašta.

HDZ je u svom predizbornom spotu jasno dao obećanje kako će se zalagati za "jačanje uloge mjesnih zajednica u kojima građani odlučuju o kvaliteti života. Video je dostupan ispod.

Sadržaj se učitava...

I u programu Koalicije za Mostar, koja zajedno sa HDZ-om ima većinu u Gradskom vijeću slično obećanje upućeno je građanima: "Reforma lokalne uprave, funkcionalno i institucionalno jedinstvo Grada Mostara, uz daljnji razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama".

SDA obećanja mjesne zajednice
Iz Programa Koalicije za Mostar 2020.

Na kraju, formiranje mjesnih zajednica bilo je jedno od obećanja gradonačelnika Marija Kordića vijećnicima HRS-a koje je potpisao kako bi od njih dobio tri ruke potrebne za gradonačelničku funkciju.

Njihove ruke u prethodnom su sazivu bile ključne za proglašenje Marija Kordića gradonačelnikom, no valja podsjetiti i kako su ruke za Kordića uvjetovali dokumentom kojeg je ovaj potpisao i u kojem obećava ispunjenje zahtjeva HRS-a. Dokument kojega je Kordić potpisao u veljači 2021. možete pogledati ispod i uvjeriti se sami, koliko je zahtjeva ispunjeno. Među njima je i na broju devet, provođenje izbora u Mjesnim zajednicama.

HRS MArio Kordić dokument

HRS MArio Kordić dokument
Dokument koji je potpisao Mario Kordić

Unatoč svemu tome, u skoro četiri godine rada Gradskog vijeća, ovo obećanje nije ispunjeno i zahvaljujući tome, velike i bitne odluke o regulacijskom i prostornom planiranju, koncesijama za razne solare, kamenolome i slično prolazile su kroz ruke političara, zanemarujući mišljenja i stavove samih stanovnika.

Tehnički je do ovoga problema došlo zbog neusvajanja novog statuta grada, što je opet političko i politikantsko pitanje.

Kako nije usvojen Statut Grada Mostara koji bi jamčio formiranje mreže mjesnih zajednica i njihovu veću ulogu u pružanju usluga građanima, na taj način i veću razinu sudjelovanja građana u mjesnoj samoupravi, tako ni mjesne zajednice nisu formirane. Također, ni gradska područja nisu dobila svoju funkciju koja je predviđena novim Statutom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.