NAJSKUPLJE KUĆE U BiH Dupleks u Mostaru sa pripadajućom parcelom prodaje se za 2.950 000 KM

Kuća
Pexels

Kupovina nekretnina posljednjih nekoliko godina vruća je tema u Bosni i Hercegovini, u prvom redu zbog velike potražnje kako stanova, tako i kuća. Najpoželjnije lokacije za nekretnine obuhvaćaju njen glavni grad Sarajevo, kao i Banju Luku, ali potraga za nekretninama nastavlja se i u Mostaru, Trebinju, Tuzli i drugim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekretnine visokog cjenovnog ranga koje se nude na najpopularnijoj internetskoj platformi za kupoprodaju olx.ba dolaze sa različitim stilovima gradnje, gdje uglavnom dominira moderni dizajn, dok ima i onih koje kombiniraju tradicionalnu arhitekturu sa najnovijim dizajnerskim rješenjima. Cijene kuća prate cijene stanova, te se one najluksuznije kreću od milijun KM pa više, piše Forbes.

U ponudi i dupleksi

U ponudi su i dupleksi, gdje se među najskupljima izdvajaju dvije kuće sa zemljišnim parcelama u Mostaru (2.950.000 KM), te Sarajevu (2.700.000 KM). Kada je o najskupljoj kući odnosno vili riječ koja se prodaje na olx.ba, dvije dolaze sa istom cijenom (2.200.000 KM) i nalaze se u Sarajevu. U opisu jedne se navodi da potencijalni kupac osim u samoj nekretnini ima priliku uživati i u bazenu, dječjem igralištu, sportskom terenu, dva pomoćna objekta, dva bunara, parkovskom mobilijaru, posebno uređenoj površini sa cvijećem, a imanje obiluje i zelenilom kojeg krasi 100 tuja kao i 230 stabala voćnjaka.

Druga kuća stambene površine oko 350 metara kvadratnih i okućnicom od 300 metara kvadratnih, sastoji se od prizemlja, dva kata i potkrovlja sa garažom.

Podsjećamo, prema izvještaju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviša ostvarena cijena kuće u Federaciji BiH prometovana u 2023. godini je na području Općine Centar Sarajevo i njena ukupna cijena je iznosila 1.750.000 KM sa korisnom površinom od 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metra kvadratna.

Registrirani ugovori

Analiza je vršena na osnovu registriranih ugovora za 2023. godinu, a detaljnije analize tržišnih aktivnosti prema vrstama nekretnina ovise o unosu podataka tokom cijele 2023. godine, te obima tržišta za pojedine vrste nekretnina.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) prošle godine je u entitetu Republika Srpska sklopljeno 18.877 kupoprodajnih ugovora u kojima je prodano 41.367 nekretnina, čija je ukupna cijena iznosila 1.156.586.709 KM.

Najskuplja prodana kuća u RS-u u 2023. godini koštala je 725.000 KM, nalazi se u gradskoj jezgri Banje Luke. Površina kuće je 225 metara kvadratnih, a okućnice 446 metara kvadratnih i nalazi se u zgradi izgrađenoj 2000. godine.