NAJRAZVIJENIJE OPĆINE U FBiH U prvih pet nema niti jedne općine iz Hercegovine, dominacija Sarajeva

razvijenost općina

Donosimo pregled općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine prema stupnju razvoja. Najrazvijenija općina u Federaciji BiH je Centar Sarajevo, dok je najnerazvijenija općina Dobretići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je izvan Županije Sarajevo najrazvijenija općina Doboj-Jug, koja prednjači ispred Mostara, Tuzle, Tešnja, Širokog Brijega i drugih, navodi BiznisInfo.ba.

Riječ je o dokumentu koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja, a u kojem su općine i gradovi u FBiH rangirani prema razvijenosti.

Za izračun indeksa razvijenosti županija i jedinica lokalne samouprave u Federaciji koriste se sljedeći indikatori: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku, stupanj zaposlenosti, kretanje stanovništva, udio starijeg stanovništva u ukupnom stanovništvu te stupanj obrazovanja radne snage.

Indeks razvijenosti pokazuje da je klaster visoko razvijenih jedinica lokalne samouprave (JLS) vezan uz glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

razvijenost općina

Grupu I prema indeksu razvijenosti čine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Vogošća.

Grupu II čine većinom JLS koje su glavni gradovi županija, odnosno Grad Mostar, Grad Tuzla, Grad Široki Brijeg, Grad Goražde i Grad Bihać. Zatim su u ovoj grupi i općine Doboj-Jug, Čitluk, Tešanj, Hadžići i Ilijaš.

U grupu III spadaju Grad Zenica, Vitez, Grude, Grad Visoko, Banovići, Grad Gračanica, Neum, Kreševo, Posušje, Grad Lukavac, Grad Živinice, Kiseljak, Usora, Jablanica, Kakanj, Grad Gradačac, Travnik, Grad Ljubuški, Novi Travnik, Grad Konjic, Doboj-Istok, Bugojno, Grad Čapljina, Kupres, Žepče, Grad Srebrenik, Breza, Maglaj, Busovača, Grad Livno i Fojnica.

U grupu IV (nerazvijene općine) spadaju Olovo, Jajce, Donji Vakuf, Grad Orašje, Grad Zavidovići, Vareš, Grad Stolac, Kalesija, Tomislavgrad, Grad Bosanska Krupa, Grad Cazin, Gornji Vakuf-Uskoplje, Odžak, Sanski Most, Prozor, Bosanski Petrovac, Kladanj i Velika Kladuša.

U grupu V (izrazito nerazvijene općine) spadaju Ravno, Domaljevac-Šamac, Drvar, Ključ, Bužim, Glamoč, Foča, Čelić, Pale, Teočak, Sapna, Bosansko Grahovo i Dobretići.

razvijenost općina

Kredibilni rezultati

Inače, svrha dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine 2023.” je sagledavanje osnovnih društveno-ekonomskih pokazatelja razvoja u jedinicama lokalne samouprave (JLS) FBiH te rangiranje lokalnih zajednica i županija prema stupnju razvijenosti.

Izračun indeksa razvijenosti najvažniji je dio ovog dokumenta. Indeks je kompozitni pokazatelj koji služi kao aproksimacija stupnja razvijenosti JLS ili županije i izrađuje se u skladu s Uredbom o izradi indeksa razvijenosti u FBiH, na temelju Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH.

Indeks omogućava usporedbu različitih administrativnih jedinica, ukazuje na (ne)ujednačenost regionalnog razvoja i osnov je za praćenje razvoja JLS i županija kao dinamične kategorije tijekom vremena i u međusobnoj usporedbi.

Federalni zavod za programiranje razvoja proveo je Anketu JLS 2024. s ciljem unaprjeđenja analize socioekonomskih pokazatelja po gradovima/općinama. Upitnik za Anketu dizajniran je kako bi osigurao kredibilne rezultate, koji će ukazati na mogućnosti poboljšanja uvjeta života građana i poslovnog ambijenta.

Podaci su prikupljani tijekom svibnja 2024. godine putem online upitnika i telefonskih konzultacija. Od 79 općina/gradova u FBiH, odgovori su u predviđenom roku dostavljeni od 66 (84 posto) JLS-a.