NAGRADE ZA NAJBOLJA ISTRAŽIVANJA KORUPCIJE U BiH Pobjednici novinari Naratoriuma, Valter portala i Fokusa

Crma nagrada
CRMA

Danas je u Europe House Sarajevo održana ceremonija dodjele Novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u organizaciji Udruge “Centar za razvoj medija i analize”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem natječaju za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji zaprimljeno je 59 aplikacija. Prijavljeni radovi objavljeni su u razdoblju od 1. svibnja 2023. godine do 30. travnja 2024. godine u nekom od bh. medija.

Članovi žirija, novinari Online magazina Žurnal, od pristiglih radova za najbolji istraživački medijski sadržaj o korupciji izabrali su tekstove:

Alena Beširević i Ingrid Gercama, naratorium.ba, Prevare iz mračne šume: Umjesto mina,
“uklonili” 10.000 kubnih metara drveta

Sadeta Bajrović, valterportal.ba, DOSSIER VALTERA: Životi djece u rukama neodgovornih
institucija

Amil Dučić, fokus.ba, Afera s digitalizacijom u BiH: U žalbama se spominje falsifikovana
dokumentacija!

Nagrađena novinarka  Alena Beširević prilikom primanja novinarske nagrade izjavila je:
„Zadovoljstvo mi je što dobivam ovu nagradu. Ova priča je nastala u sklopu jednog projekta, u suradnji sa još četiri novinara i novinarke iz Nizozemske i Francuske. Govori o kreativnoj shemi prema kojoj je iz zavidovićke šume izvučeno drvo u vrijednosti od 800.000 maraka, koje je plaćeno nešto više od 70.000. Za to nikad nitko nije odgovarao. Ovim putem zahvaljujem se i u ime Ingrid.“


Novinarka Sadeta Bajrović također se zahvalila na nagradi, naglasivši da je tema na kojoj je radila donekle poznata javnosti, jer su mediji prošle godine objavili žalbe roditelja na neispravne glukometre koje je nabavio Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije i podijelio djecu do 18 godina:
„Ja sam obuhvatila razdoblje od 2011. godine i pregledala kako su se ranije nabavljali glukometri. Podaci do kojih sam došla su da se i ranije nabavljalo po principu najjeftinije ponude, bez obzira na kvalitetu ovih osjetljivih medicinskih sredstava koje koriste djeca. Priča je objavljena početkom svibnja prošle godine, a negdje već 23. svibnja, nakon održanog sastanka, premijer Federacije Nermin Nikšić je na svom službenom facebook profilu napisao da djeca ne smiju biti taoci birokracije i da će problem biti riješen uskoro. Više od godinu dana poslije, ja bih voljela ovim putem da pitam premijera što znači to uskoro i što su radili do sada, jer djeci se i dalje dijele isti glukometri i trakice.“

Drugu godinu zaredom nagrađen je novinar Fokusa Amil Dučić:
„Hvala puno na nagradi. Što se tiče ove teme, ona govori o tome da u ovoj državi zaista gotovo da i ne postoji pravna sigurnost. Strašno je što se dogodilo u ovom slučaju. Imamo unaprijed zacrtani natječaj, visok 25 milijuna, dobile su firme koje su poprilično kontroverzne, Sirius i OIV, državna firma iz Hrvatske. Nije satisfakcija, ali jedna informacija nad kojom bi se ministar prometa i komunikacija BiH trebao zamisliti jeste da je jedna od firmi dospjela na američku crnu listu.“

Udruga “Centar za razvoj medija i analize” u okviru USAID Projekta “Program istraživačkog novinarstva”, već dvanaestu godinu organizira izbor najboljih medijskih sadržaja koji se bave istraživanjem i otkrivanjem korupcije. CRMA organizira ovaj događaj kako bi nagradila najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ova Novinarska nagrada ima za cilj promovirati izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva.