NACIONALNI PARK SUTJESKA Revizori otkrili dugogodišnji nemar, milijunske gubitke i sumnjive poslove

NP Sutjeska

Neodgovornost, nestručnost, loša financijska situacija i sve ono na što je javnost u Republici Srpskoj upozoravala u vezi s događanjima u parku, revizori su potvrdili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njihovog izvještaja za prošlu godinu jasno se vidi dugogodišnji nemar i nestručnost rukovodilaca koji su se u posljednje vrijeme mijenjali kao na traci, piše Capital.ba.

Radili su što su htjeli, a odluke koje su donosili uglavnom nisu imale zakonsko uporište.

Tako je, na primjer, sedam radnika raspoređeno na mjesta za koja nisu imali potrebnu stručnu spremu, dok je s druge strane šest njih postavljeno na radna mjesta koja uopće nisu sistematizirana.

S konobarom, kuharom i čuvarom zaključeni su ugovori o privremenim i povremenim poslovima suprotno Zakonu o radu, koji za ove poslove predviđa sklapanje ugovora o radu.

Ugovor o djelu sklopljen je s 17 osoba za poslove koji su uključeni u redovnu djelatnost nacionalnog parka dok je osam radnika imalo viši koeficijent prilikom obračuna plaća u odnosu na koeficijent propisan zakonom.

„Revizijom je utvrđeno da je na radnom mjestu za koje se Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta zahtijeva srednja stručna sprema, raspoređen izvršitelj s visokom stručnom spremom (VSS) i istom je određen koeficijent za VSS“, utvrdili su revizori.

Zbog kašnjenja u plaćanju, računi „Sutjeske“ često su bili u blokadi. Međutim, uprava je pronašla rješenje kako da je zaobiđe, doduše nezakonito.

Naime, za vrijeme blokade, novac skupljen preko blagajne nije se polagao na račune u banci, što je poslovna praksa i zakonska obaveza.

Uplate od 428.369 KM evidentirane su u poslovnim knjigama bez dokumentacije kojom bi se utvrdio njihov status, odnosno bez dokumentacije o nastalom poslovnom događaju čime je prekršen Zakon o računovodstvu i reviziji Republike Srpske.

Drvne sortimente prodavali su mimo cjenovnika „Šuma“.

Revizori su utvrdili i da je nacionalni park pogrešno obračunavao cijene prilikom prodaje šumskih drvnih sortimenata, odnosno trupaca jele i bukve.

To je urađeno mimo cjenovnika Šuma Republike Srpske i odluke o primjeni i povećanju cijena šumskih drvnih sortimenata nacionalnog parka.

„Prodaja drvnih sortimenata vršena je na osnovu prosječne cijene u okviru klase drvnog sortimenta, što je suprotno navedenim aktima gdje je propisana pojedinačna cijena u ovisnosti o tri dimenzije srednjeg promjera trupca za svaku klasu drvnog sortimenta“, navodi se u izvještaju.

Revizori su i u financijskim izvještajima, kojima su dali mišljenje s rezervom, pronašli brojne nelogičnosti.

Popis i obračun pojedinih stavki izvedeni su pogrešno i suprotno pravilniku o računovodstvu.

Također, poslovne knjige nisu zatvorene do roka propisanog za predaju godišnjih financijskih izvještaja, a to je zadnji dan veljače ove godine.

Zbog svega, uprava na čelu sa Zoranom Čančarom, koji je u direktorsku fotelju sjeo u veljači ove godine, dobila je čak 25 preporuka.

Ovo poduzeće je u prošloj godini imalo 2,28 milijuna KM prihoda i skoro šest milijuna KM rashoda, zbog čega su poslovali s gubitkom od 3,63 milijuna KM.