NAČELNIK OPĆINE VAREŠ TVRDI 'Adriatic metals je oživio grad, osnažio ljude i vratio rudarsku tradiciju'

Zdravko Marošević Adriatic Metals

Načelnik Općine Vareš, Zdravko Marošević uputio je otvoreno pismo javnosti Bosne i Hercegovine povodom nedavne odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Kemala Ademovića, kojom je poništena odluka Vlade Federacije BiH o prenamjeni šumskog zemljišta u Varešu. Istog dana donesena je i odluka u predmetu zemljišta na Jahorini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marošević tvrdi da iako Općina Vareš još uvijek čeka cjelovitu objavu sudske odluke, već sada se ističe da ova dva slučaja nikad nisu trebala biti dovedena u istu ravan. U Varešu je zemljište ustupljeno kako bi se na njemu smjestilo postrojenje za skladištenje jalovine, što je definirano kao privremeno korištenje šumskog zemljišta bez promjene titulara.

Otvoreno Pismo načelnika Općine Vareš by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Za razliku od toga, zemljište na Jahorini bilo je predviđeno za prodaju, što bi dovelo do promjene titulara. "Namjere Općine Vareš nisu iste kao u slučaju Jahorine, jer Općina Vareš ne želi oduzeti ništa od vlastite države", piše Marošević.

Sadržaj se učitava...

Nastavlja tumačiti kako po njegovom mišljenju javnost treba biti svjesna ove ključne razlike.

Marošević se u imen Općine Vareš  također obraća predsjednici Ustavnog suda BiH koja je, komentirajući privremeno donošenje odluke, na konstataciju jednog novinara da je uništeno nekoliko hektara šume, nepovratno, odgovorila: “Nažalost, ali naš cilj je bio da zaustavimo...”.

"Od predsjednice Ustavnog suda BiH se očekuje da bude upoznata sa svim pojedinostima slučaja, posebno nakon donošenja privremene mjere", piše on.

Postavlja pitanje hoće li ovakva odluka Ustavnog suda BiH imati posljedice u drugim dijelovima BiH, gdje su u posljednjih nekoliko godina niže razina vlasti dodjeljivali državnu, šumsku ili poljoprivrednu zemlju investitorima za izgradnju energetskih postrojenja, posebno solarnih elektrana.

"Adriatic Metals je oživio grad Vareš, osnažio populaciju i ekonomske aktivnosti te vratio snažnu rudarsku tradiciju. Stanovništvu je dao osjećaj ponosa i svrhe da ovdje žive i rade. Ponosni smo što je najveća poslijeratna investicija realizirana upravo u našoj općini, u Zeničko-dobojskoj županiji. Investicija od 450 milijuna dolara i više od 500 direktno i indirektno zaposlenih ljudi je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati.

Javnosti je poznato koliko je ovaj projekt uložio u lokalnu zajednicu. Razvoj rudarskog sektora predstavlja priliku za dugoročnu održivost i razvoj općine te poboljšanje životnog standarda svih članova zajednice. Uspjeh Adriatic Metals je uspjeh Bosne i Hercegovine, koja je pokazala da je spremna za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru. Općina Vareš neće dopustiti da išta stavi tamnu mrlju na ovaj uspjeh", zaključuje on u svom otvorenom pismu.