NA ZAHTJEV HDZ-a Neke općine će moći raditi i nedjeljom

Orašje, kupovina
Rad nedjeljom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini u posljednjem trenutku ugradila amandman s ciljem omogućavanja općinama i gradovima da ne primjenjuju neradnu nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandman je ugrađen jučer, a Vlada FBiH je o tome obavijestila Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Zastupnici trenutno zasjedaju i na kraju sjednice bi trebali odlučiti o prijedlogu zakona koji uvodi neradnu nedjelju u trgovinama, ali s ovom novom izmjenom.

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je potrebno dodati novi stavak (10) članka 18. kojim se ostavlja mogućnost gradskom/općinskom vijeću da podnese prijedlog Vladi FBiH za donošenje odluke kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriju tog grada/općine mogu biti izuzeti od primjene odredbi stavaka (1), (2) i (3) istog članka", navedeno je u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

No, pored brojnih „iznimaka“ koji će i dalje moći raditi nedjeljom, u posljednjem trenutku napravljena je dodatna izmjena u Zakonu koja će omogućiti da se zabrana rada nedjeljom za trgovine ne primjenjuje u nekim općinama. Iako je na kraju ovaj amandman uvršten kao prijedlog Vlade FBiH, u pitanju je usvajanje zahtjeva koji je HDZ postavio pred Vladu, tražeći da se pojedine općine izuzmu iz ove odredbe.

Naime, u trgovinama u Hrvatskoj već neko vrijeme je zabranjen rad nedjeljom, od čega mnoge pogranične općine u BiH uvelike profitiraju, prije svega u Posavskoj županiji u, s obzirom na to da hrvatski državljani iz pograničnog područja na taj dan dolaze u BiH u kupovinu, koja im je ujedno isplativija zbog nižih cijena.

To je u razgovoru za Dnevni avaz danas potvrdio ministar trgovine FBiH Amir Hasičević.

Lokalne zajednice će, putem općinskih odnosno gradskih vijeća, preko Federalnog ministarstva trgovine, moći podnijeti zahtjev Vladi FBiH, koja će odobriti opravdane zahtjeve – kaže ministar Hasičević.