FOTO/VIDEO  Na ulicama Mostara i profesori sa Sveučilišta, ujedinjeni sindikalisti poručuju da neće odustati

Prosvjed srednjih škola i Sveučilišta u Mostaru

Prosvjednom šetnjom Sindikat prosvjetnih djelatnika osnovnih i srednjih škola obilježio je Dan učitelja u Hercegovačko neretvanskoj županiji. Na ovaj način prosvjetari su ukazali na položaj u kojem se trenutno nalaze. Istaknuli su kako ova struka nikada nije bila više degradirana nego što je to danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavaju Dan učitelja uz štrajk upozorenja koji se prema savjetu njihovog odvjetnika može provesti samo ukoliko se razlozi iz ranije najave štrajka ne navedu kao i današnji.

''Mi smo danas tu jer smo nezadovoljni odnosom Vlade HNŽ prema nama zbog svih onih stvari koje su napisane u onoj ranijoj najavi, a nećemo ih ponoviti'' poručili su.

Po riječima predsjednika Sindikata srednjih škola HNK Josipa Milića ovim prosvjedom iskazali su frustracije i ogorčenost na postupke kantonalne Vlade s obzirom na to da nam je Vlada, između svega ostalog, i zakonom, odnosno sudom, zabranila štrajk.

''Naše sindikalne aktivnosti su počele još u 12. mjesecu prošle godine kada smo počeli štrajk upozorenja i prosvjed nezadovoljni tadašnjim stanjem. Stanje se dalje pogoršavalo tokom proljeća, da bi na jesen kulminiralo odlukom Vlade da nemamo pravo ni na štrajk. Znači time smo potpuno degradirani i derogirani u društvu i dobili smo jedno mjesto koje mislimo da prosvjeti ne pripada'', naglasio je Milić.

Dodao je kako traže dostojanstvo te da budu vrjednovani u skladu sa njihovim kvalifikacijama, a ne da se ponižavaju i degradiraju, naglasivši kako gore kantonalne Vlade od ove nije bilo svih ovih godina od kada postoji.

''Obrazovanje im je na zadnjem mjestu, što pokazuje statistika. Od svih deset kantona plaće prosvjetara u HNŽ su na zadnjem ili predzadnjem mjestu, dok su plaće ministara i premijerke najveće. Mi smo sa starom vladom bili dogovorili još u 11. mjesecu prošle godine povećanje plaće od nekih 15 posto što bi išlo kroz dva obroka, i to prvi put sedam posto, a drugi osam posto. To je ono što bi mi kod svog članstva vjerovatno uspjeli progurati i što bi naše članstvo zadovoljilo. Dolaskom nove vlasti situacija se '' , kazao je Milić.

Napomenuo je kako su preko odvjetnika uputili žalbu na odluku Općinskog suda višoj instanci, tako da u roku od 15 dana očekuju konačnu odluku Županijskog suda.

Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona poručio je kako su ljudi u obrazovanju nezadovoljni a kao glavne krivce za takvo stanje u prosvjeti naveo je Vladu Hercegovačko neretvanske županije.

''Optužuju nas da mi stvaramo nezadovoljstvo u obrazovanju, a oni su jedini krivci za ovakvo stanje. Mi ne odustajemo i ovaj prosvjed nije točka'', kazao je Miličević.

Štrajk koji su početkom rujna pokrenuli Sindikati prosvjete u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, na zahtjev Vlade Općinski sud u Mostaru prvo je privremeno zabranio, a potom ga proglasio nezakonitim. Sindikati su takvu odluku suda nazvali sunovratom demokracije i uložili žalbu.

Naime, Rješenjem Općinskog suda u Mostaru prosvjetnim djelatnicima u HNŽ je zabranjeno organiziranje štrajka. U rješenju stoji da nije ispoštovan proces mirenja, nisu dogovoreni poslovi koji se ne prekidaju za vrijeme štrajka, te da se štrajkom krši konvencija o pravima djeteta. Sindikati su ovu odluku nazvali skandaloznom i udarom na demokraciju i pravo na štrajk za više od tri tisuće prosvjetnih radnika.

Zahtjevi sindikata su isplata jednokratne pomoći, 2750 maraka, povećanje plaće od 30 posto, zatim vraćanje mentora i savjetnika u stari status koji su imali te isplata bolovanja više od 42 dana njihovim djelatnicima, kao i ostalima.

Prosvjetnim djelatnicima danas su se pridružili i članovi sindikata Sveučilišta u Mostaru kao i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNŽ-a.

Prosvjed srednjih škola i Sveučilišta u Mostaru

Prosvjed srednjih škola i Sveučilišta u Mostaru

Dragan Katić iz Sindikata Sveučilišta iskazao je nezadovoljstvo materijalnim položajem djelatnika u visokom obrazovanju te poručio Vladi HNŽ i vodstvu Sveučilišta u Mostaru da krenu i s rješavanjem problema financiranja i ove institucije.

''Visoko obrazovanje je u nadležnosti Vlade županije HNŽ, koja je imala zakonsku obvezu preuzeti obvezu osnivačkih prava, što nije učinjeno. Sveučilište je imalo obvezu riješiti financiranje Sveučilišta u Mostaru iz proračuna, što također nije učinjeno. Kako se godinama ne rješava strateški problem financiranja Sveučilišta u Mostaru, jedinog na hrvatskom jeziku'', pita se Katić.

Svoje nezadovoljstvo prosvjetni djelatnici planiraju iskazati i 5. listopada, kada se obilježava Dana nastavnika. S obzirom da je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, iskoristili su priliku da ukažu i na problem sistematskih pregleda prosvjetnih djelatnika koji nije urađen od 2010. godine, a koji se po kolektivnim ugovorom Vlada obvezala uraditi svakih pet godina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.