NA NATJEČAJIMA Sankcionirane tvrtke bliske Dodiku dobile 512 milijuna KM

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Tri od ukupno sedam tvrtki koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošlog tjedna stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s obitelji Milorada Dodika, na natječajima su od svog osnivanja dobile poslove vrjednije od 512 milijuna KM.

To pokazuju podaci portala javnih nabavki koje je analizirao Detektor.

Ove tri tvrtke dobile su više od 1.400 natječaja, najviše njih od institucija u Republici Srpskoj. Među tim institucijama izdvajaju se Porezna uprava Republike Srpske i entitetska “Elektroprivreda”, ali i državna kompanija “Elektroprijenos”.

Uz “Prointer”, koji je sam dobio natječaje vrijedne više od 280 milijuna, i “Kalderu” sa 180 milijuna, tvrtka “Sirius 2010” pobijedila je na nabavkama vrijednim 50 milijuna, od čega je polovina ugovor iz siječnja ove godine za digitalizaciju TV signala.

“Ono što je oteto mora se vratiti narodu”

Ovim povodom oglasio se i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak koji je pozvao građane Republike Srpske da pažljivo pročitaju tekst i da “dobro sami razmisle o svemu što se događa u Republici Srpskoj.”

“Iako je ovo samo vrh ledenog brijega, predstavlja dobar pokazatelj poražavajuće činjenice da je Republika Srpska brutalno opljačkana. Uz sakrivanje iza srpskih žrtava i lažnog patriotizma, stalno izmišljajući nove neprijatelje i vodeći Republiku Srpsku u izolaciju, vlast SNSD koalicije napravila je organiziranu mrežu privatnih poduzeća, preko koje je ogroman novac izvučen prvo iz proračuna, a zatim na razne privatne račune i u sefove širom svijeta”, kazao je Crnadak.

Kako je dodao, jedan od prvih zakona nove Vlade Republike Srpske biće Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela počinjenih zloupotrebom i pronevjerom javnih sredstava, “jer se ono što je oteto mora vratiti narodu.”