MUP HNŽ Postrožena pravila o tetovažama policajaca, sada kadeti ne smiju imati tetovažu ni na donjem dijelu nadlaktice

Tetovaža
Tom Dubravec

Iako je u većini zemalja EU već dugo vremena potpuno normalno da pripadnici policijskih snaga tetovirani obavljaju svoj posao, u BiH su stvari malo drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj se Pravilnik o sadržaju, načinu i rasporedu testiranja kandidata i sustavu bodovanja testova u procesu odabira policijskih službenika dodatno postrožio izmjenama donesenim 8. travnja 2024. godine.

Izmjene je potpisao Ministar unutarnjih poslova ove županije, Marijo Marić.

Kao eliminatorni uvjet dodali i tetovažu na donjem dijelu nadlaktice

Naime, iako je trend u svijetu takav da decentna tetovaža koja ne šalje neprikladne poruke, one koje šire mržnju, nasilje ili seksizam, kao dio osobnog svojstva ne predstavlja problem prilikom prijema u policijsku službu, u HNŽ očito ne misle tako.

Tako je u izmijenjenom pravilniku donesenom 2024. uneseno nekoliko izmjena u odnosu na onaj iz 2015. po kojem se vršio prijem kadeta u MUP HNŽ za 2023. godinu.  

Staro pravilo među svim ostalim eliminatornim stanjima, koja uključuju različite vrste bolesti, psihičkih stanja, ovisnosti i poremećaja navodilo je i kako su veće i/ili neprimjerene tetovaže na vidljivim dijelovima tijela (glava, vrat, podlaktice i šake) smještene među kožne bolesti zbog čega liječnička komisija ima pravo odbiti kandidata.

U novi pravilnik dodan je jedan čitav članak, pod brojem 21. naslovljen "Tetoviranje tijela" a glasi:

(1) Kandidat koji ima tetovažu na glavi, vratu, donjem dijelu nadlaktice, podlaktice i šake, isključuje se iz daljeg procesa odabira, a na liječnički pregled se upućuje sljedeći kandidat sa bodovne liste koji ima najveći broj bodova.

(2) Kandidat koji na bilo kojem dijelu tijela ima tetovažu neprimjerenog sadržaja, odnosno koja je po izgledu i sadržaju uvredljiva za javnost ili radno okruženje, a posebno nepristojne, grube, nasilničke, rasističke, seksističke, homofobne i femicidne, isključuje se iz daljeg procesa odabira, a na liječnički pregled se upućuje sljedeći kandidat sa bodovne liste koji ima najveći broj bodova.

tetovaže

Što sa kandidatima primljenim u 2023. godini?

Sada se postavlja pitanje što je sa određenim brojem kandidata primljenim 2023. koji imaju vidljive tetovaže na donjem dijelu nadlaktice, a redakciji Hercegovina.info poznata je nekolicina takvih.

Izvor iz MUP-a kaže kako svoje tetovaže koje su vidljive ispod ljetne uniforme ti mladi policajci na temperaturama od plus 40 stupnjeva celzijevih prekrivaju sportskim steznicima ili tankim podmajicama. 

Diskriminacija tetoviranih odvija se i u drugim županijama. Tako se u Sarajevu ne možete zaposliti u policiji ako imate tetovažu veću od 10 centimetara.

U Sarajevu ne možete u policiju ako vam je tetovaža veća od 10 cm

Na upit Hercegovina.info iz MUP KS odgovoreno je kako prema Pravilniku o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo ustanovio je Metodologiju liječničkog pregleda kandidata za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika.

U Odjeljku XIII Priloga 1, pod nazivom: Bolesti kože i potkožnog tkiva, u točki 5., podtočki a) kao kontraindikacija za obavljanje poslova policijskog službenika (nesposoban) za kandidate koji se upućuju na liječnički pregled u proceduri zapošljavanja i upućivanja na osnovnu obuku za kadete propisane su „sve tetovaže na uočljivim mjestima i veće tetovaže (>10 cm), tetovaže asocijalnog sadržaja.

Pod tetovažama na uočljivim mjestima podrazumijevaju se sve tetovaže vidljive prilikom nošenja ljetne i zimske policijske uniforme u skladu s odredbama Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene Novine Federacije BiH”, broj 60/23).

Pod većim tetovažama podrazumijevaju se tetovaže veličine preko 10 cm. Mjerenje veličine tetovaže obavlja se najdužom stranom, uzimajući u obzir sve elemente tetovaže. Mjerenje se vrši od ruba do ruba, uključujući sve simbole, slova i slike. Mjerenje se odnosi samo na svaku pojedinačnu tetovažu.

Pod tetovažama asocijalnog sadržaja smatraju se tetovaže sa neprikladnim sadržajima, kao što su: sadržaji nasilja, rasistički ili ksenofobični simboli, seksualno eksplicitan sadržaj, vulgarni ili uvredljivi sadržaj, esktremistički simboli, blasfemički sadržaj i slično.

Većina ispitanika u HNŽ nema ništa protiv tetovaža na policajcima

Inače, u našem prethodnom tekstu u kojem smo se bavili ovom problematikom postavljeno je anketno pitanje stanovnicima HNŽ u kojem su upitani da daju svoj stav o tetovažama na policijskim službenicima. Anketa je provedena na uzorku od 3.247 ljudi, a više od polovice ispitanika (50,6 posto) nema nikakav problem sa vidljivom tetovažom na policajcu. Oko 40,15 posto smatra da policajci ne bi smjeli imati vidljive tetovaže, dok 9,2 posto ta tema uopće ne zanima. 

tetovaže

Ako je službeni narativ vlasti da se želimo približiti Europskoj uniji i usvojiti tamošnje zakone i demokratska načela, nejasno je zbog čega MUP HNŽ ide u smjeru suprotnom od primjerice Hrvatske u kojoj su od 2018. tetovaže dozvoljene ili od Slovenije gdje se policajci mogu tetovirati od 2019. godine ili primjerice od Njemačke gdje je prema nekim istraživanjima više od 50 posto pripadnika policije u Berlinu tetovirano. Da se ne spominju SAD i Velika Britanija u kojima je sasvim normalno vidjeti policajca sa umjetničkom tetovažom na ruci.

U Hrvatskoj policajac može biti tetoviran ali ne smije bit član stranke

Primjer Hrvatske nam je možda najbliži i najlakši za razumjeti. Nakon žalbe Andrije Krivaka iz Zagreba Ustavnom sudu RH,  2010. godine poništeno je ovo diskriminirajuće pravilo nakon procesa koji je trajao dugih osam godina.

Sada mladi policajci u Republici Hrvatskoj mogu biti tetovirani, pa tako načelnik "Policijske škole Josip Jović", Mario Bošnjak pojašnjava kako je jedini kriterij da "tetovaže ne smiju biti uvredljivog sadržaja, a da li osoba ima ili nema tetovažu uvredljivog sadržaja - to odlučuje zdravstvena komisija Ministarstva unutarnjih poslova". 

Bošnjak je za Danas.hr dodao kako uz posebnu fizičku i psihičku sposobnost, svi kandidati moraju biti dostojni obavljanja posla policije. Ne smiju biti članovi političke stranke. Moraju biti hrvatski državljani. Ako su učenici, ne smiju biti stariji od 19 godina, a polaznici ne smiju biti stariji stariji od 28.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.