MUP HNŽ Napad u Bijelom Polju nije bio nacionalno motiviran, uhićeni napadač iz centra grada ne želi odati pomagače

Policija Mostar MUP

Mostarskoj policiji jutros je prijavljen pokušaj napada na maloljetne osobe u naselju Potoci. Radom na terenu, policija je pronašla pet osoba u vozilu koje je u bijegu sletjelo s ceste i udarilo u zid. Donekle je rasvijetljen  i slučaj napada na dvojicu maloljetnika u nedjelju navečer, u kojem je također sudjelovalo pet osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadač iz Ulice Ante Starčevića ne želi odati imena pomagača

Načelnik Odjela kriminalističke policije PU Mostar, Dario Prusina, pojasnio je što se događalo u Bijelom Polju, ali se najprije osvrnuo na napad u Ulici Ante Starčevića koji se dogodio u nedjelju navečer.

"Prije ovog događaja, vratio bih se na događaj od 1. rujna oko 23 sata. Dvije maloljetne osobe, 2009. godište, kretale su se ulicom Ante Starčevića. Iz smjera juga prišlo im je vozilo do tada nepoznate marke iz kojeg izlazi pet nepoznatih osoba koje odmah fizički napadaju maloljetnike. Svi napadači, njih pet, napali su dvojicu maloljetnika udarcima rukama i nogama po cijelom tijelu. Nakon napada, ušli su u vozilo i pobjegli prema hotelu Ero, a potom u nepoznatom smjeru.

Odmah po zaprimanju prijave, policijski službenici krenuli su u identifikaciju napadača i navedenog vozila. Došli smo do informacija o modelu, marki i broju registarskih pločica, na osnovu čega smo identificirali vlasnika kojeg smo doveli u službene prostorije. Vlasnik vozila je A. J., rođen 2001. u Sarajevu, nastanjen u Mostaru. Priznao je počinjenje kaznenog djela, ali tijekom razgovora nije htio otkriti identitet pomagača, tako da za četiri počinitelja još uvijek tragamo. Nadležnom tužiteljstvu podnesena je prijava za nasilničko ponašanje i lake tjelesne ozljede, a osobi je određen pritvor od mjesec dana do okončanja istrage. Predmet je još uvijek otvoren i policija radi na rasvjetljavanju kaznenog djela", kazao je medijima Prusina.

Napadnuti maloljetnici su imali sreće

Za razliku od tog napada, svi napadači iz naselja Potoci odmah su identificirani.

"U naselju Potoci, sinoć u 00:06 sati, policija je obaviještena da se dogodio napad na tri maloljetne osobe i da je riječ o pet napadača u nepoznatom vozilu. Dobili smo informaciju da je riječ o vozilu Golf 2 tamne boje bez registarskih tablica. Policijska patrola krenula je u potragu i susrela vozilo na cesti, uključili su svjetlosnu i zvučnu signalizaciju te započeli potjeru. Potjera je trajala oko kilometar i pol, gdje su osumnjičeni izgubili kontrolu nad vozilom i udarili u zid jedne kuće.

Pristupili smo identifikaciji i utvrdili da se radi o pet osoba, od kojih su četiri punoljetne i jedna maloljetna. Svi su priznali počinjenje kaznenog djela, a kod njih su pronađene jedna potkapa za maskiranje i dvije teleskopske palice. Napad je bio na djecu 2006. i 2001. godište. Kvalifikacija djela je nasilničko ponašanje. Djeca koja su napadnuta imala su sreću da su uspjela ući u jednu kuću u blizini i zaključati se iznutra, inače bi posljedice bile teže.

Istraga još uvijek traje i nismo utvrdili motive napada. Osumnjičeni će biti saslušani pred nadležnim tužiteljstvom, a maloljetna osoba u Centru za socijalni rad".

Dodao je kako ovdje nije bilo riječi o sukobu navijačkih skupina.

Potvrđeno je i kako su se u napadu u Bijelom Polju kod Mostara i napadači i žrtve pripadnici istog naroda, pa tako nema govora o međuetničkim tenzijama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.