MRTVI GLASAČI NISU MIT U Čapljini na popisu i osoba koja ima 114 godina, no nije jedina na listi stogodišnjaka

Osmrtnice

Unatoč brojnim apelima i pokušajima modernizacije izbornog sustava, Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s ozbiljnim izazovima u ažuriranju biračkih popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih problema predstavlja prisutnost preminulih osoba na službenim popisima birača, što otvara prostor za manipulacije i narušava povjerenje građana u izborni proces.

Na biračkom popisu u Čapljini pronašli smo pet osoba koji i ove lokalne izbore imaju pravo glasa unatoč činjenici što već duže ili kraće vrijeme nisu među nama. Ovi podaci zasigurno kod obitelji preminulih mogu izazvati dodatne traume ili neugodnosti na biračkom mjestu.

Mrtvi Čapljina

Tako se na biračkim mjestima Hotanj i Trebižat, može pronaći više stogodišnjaka. Pune podatke zbog empatije obitelji nećemo objavljivati, ali zbog autentičnosti donosimo inicijale osoba koje se nalaze na popisu, a zapravo su među mrtvima.

A. M. rođena 1910. godine, I. P. rođen 1924. godine, I. P. rođena 1922. godine. Osim navedenih na fotografiji iznad, na popisu se nalazi također preminuli I. R. rođen 1943. godine, a umro 2022. godine.

Identičan slučaj u Neumu

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), u Neumu je registrirano 3.389 redovnih birača, dok ove godine nitko nije prijavljen za glasanje u odsustvu, a devet osoba glasuje poštom. Zanimljivo je primijetiti kako je na lokalnim izborima 2020. godine poštom glasalo više od 140 ljudi, dok ove godine, uz stroža pravila o identifikaciji poštanskih birača, putem pošte glasa samo devet osoba.

Istraživački tim portala Hercegovina.info otkrio je i šokantan slučaj pokojnika na biračkom popisu. Radi se o muškarcu iz Neuma koji je preminuo u kolovozu 2023. godine, ali se njegovo ime i dalje nalazi na popisu za osobno glasanje. Ime pokojnika dodatno upada u oči jer je na toj listi svega četiri imena, od kojih su dvije osobe potvrđeno nastanjene u Hrvatskoj, a prebivalište treće osobe nije poznato. Prisustvo pokojnika među redovnim biračima, stoga, izaziva ozbiljne sumnje.

Ovaj slučaj ponovo otvara pitanje zlouporaba u izbornom procesu, unatoč novim pravilima i strožijoj kontroli. I dalje postoji zabrinutost da političke stranke koriste svaku moguću rupu u Izbornom zakonu kako bi osigurale glasove, čak i preminulih osoba.

Zlouporaba preminulih birača u BiH

Ovaj slučaj podsjeća na prethodne izbore u BiH, gdje su krađe glasova, podmićivanje i manipulacije česta pojava. Posebno su 2020. godine zabilježene brojne prijave preminulih birača koji su glasali poštom iz inozemstva, a najviše iz Srbije, Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja. SIP BiH je tada identificirao više od 50 mrtvih birača, a na jednoj adresi prijavljeno je preko 50 glasača iz dijaspore.

Ove manipulacije nisu rezultat neažuriranih biračkih popisa, već su preminule osobe svjesno prijavljene za glasanje, što je moguće samo putem osobne prijave. Ovaj primjer ukazuje na ozbiljne propuste u izbornom procesu koji ostavljaju prostora za manipulacije.

Pozivamo sve čitatelje da prijave eventualne slične nepravilnosti u svojim mjestima putem maila [email protected].

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.