VIDEO  Mostarski psiholog o radikalizaciji mladih: 'Ovo je početak. Naša stvarnost je da te Bog sačuva'

marko romić, bešćutnost
AKAZ

Mostarski psiholog i specijalist traumatske psihologije, profesor Marko Romić, gostovao je u emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV-u, gdje je govorio o zabrinjavajućem fenomenu radikalizacije među mladima u Bosni i Hercegovini. Romić je istaknuo da je sve više mladih sklonih destruktivnim idejama i ponašanjima, a situaciju u kojoj odrastaju nazvao je "sistematičnim kaosom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romić je opisao dva tipa mladih osoba koji su skloni nasilnim idejama. „Većina njih koji imaju takve planove ili sanjare o tome su mirni i povučeni. Oni drugi su agresivni, i to ispoljavaju kroz nasilje, razbijanje i zlostavljanje drugih,“ objasnio je Romić, dodajući da su ovakva ponašanja rezultat disfunkcionalnih obiteljskih odnosa i društvenog okruženja.

Sadržaj se učitava...

Na pitanje voditelja Hadžifejzovića „Što se događa s našom djecom?“, Romić je upozorio da „dio naše djece ide u potpuno pogrešnom smjeru“, istaknuvši kako je situacija u kojoj mladi odrastaju ozbiljno zabrinjavajuća. „Naša djeca postaju žrtve okolnosti, a posljedice su često tragične“, dodao je Romić.

Romić je naglasio i kako moderna tehnologija dodatno pogoršava problem. „Dobar dio djece odrasta uz mobitele i ekrane, bez dovoljno pozitivnih utjecaja. Naša zemlja je, nažalost, plodno tlo za razvoj ovakvih razmišljanja,“ zaključio je Romić, izražavajući zabrinutost zbog mogućnosti sve ozbiljnijih incidenata.