MOSTARSKI LOVCI TVRDE Nije istina da se nismo bunili protiv solara

Lovci
LD Jarebica

Nakon što smo u tekstu „RED JANJETINE, RED SOLARA: Zapečaćena Mamićeva trafostanica na Slipčićima kod Mostara“ naveli kako se lovci nisu bunili zbog izgradnje solarnih elektrana na područjima na kojima se nalaze lovišta kojima oni gospodare, javili su nam se iz LD Jarebica Mostar. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ciljem zaštite ugleda Lovačkog društva Jarebica Mostar, kao i njegovih članova i rukovodstva, primorani smo reagirati na članak objavljen na portalu Hercegovina.info, dana 7. kolovoza 2024., pod naslovom „RED JANJETINE, RED SOLARA: Zapečaćena Mamićeva trafostanica na Slipčićima kod Mostara“.

Naime, u jednom dijelu članka autori, iz njima znanih razloga i s namjerom difamacije Zdravka Mamića, dovode lovačka društva iz Hercegovine u vezu s njim, te izričito spominju LD Jarebica Mostar i lovačku večeru održanu 23. studenog 2023. godine. Time nastoje neupućenom čitatelju sugerirati kako su pojedinci unutar našeg društva ostvarili osobnu korist za prešutnu podršku izgradnji solarnih elektrana Zdravka Mamića, što je apsolutno netočno. Spomenuta lovačka večera imala je za cilj okupiti ljubitelje lova, prirode i životinja te prikupiti sredstva za financiranje raznih projekata usmjerenih na zaštitu prirode, životinja i očuvanje lovišta.

Želimo naglasiti da je naše društvo, pod trenutnim vodstvom, u proteklom periodu uložilo značajne napore u unapređenje lovstva i očuvanje lovišta. Neki od tih napora uključuju:

Puštanje 70 zečeva u lovište radi obnove populacije.
Organizaciju brojnih akcija lova na predatore poput lisica, s ciljem zaštite ostale divljači i domaćinstava.
Izgradnju 10 lovno-tehničkih objekata (visokih čeka) koje, osim lovne, imaju i funkciju osmatračnica za požare.
Izgradnju 2 sjenice/lovačke kuće za okupljanje i odmor lovaca, planinara i drugih ljubitelja prirode.
Izgradnju 6 pojilišta za divljač, posebno važnih tijekom vrućih ljetnih mjeseci.
Prihranu divljači putem automatskih hranilica tijekom zime.
Obrazovanje oko 70 mladih lovaca u posljednje četiri godine.
Izgradnju prihvatilišta za divljeg zeca na površini od 4,1 hektara radi razmnožavanja zečeva i obuke lovaca.
Projekt revitalizacije populacije divokoze i muflona na lokalitetu Drežnica.
Izgradnju lovačkog doma.
Rekonstrukciju bivšeg kafića i njegovu prenamjenu u prostorije za Lovačko društvo.
Kontinuirano poduzimanje napora za sprječavanje krivolova.

Za sve ove aktivnosti potrebna su značajna financijska sredstva, koja društvo prikuplja preko svojih članova i prijatelja društva.

Nažalost, članak je bacio sjenu na sve ove napore i projekte, sve u svrhu obračuna s gospodinom Mamićem i drugim osobama uključenima u projekte izgradnje solarnih elektrana.

Također, želimo naglasiti da nipošto ne podržavamo izgradnju solarnih elektrana i uništavanje lovišta i prirode. Društvo je poduzelo napore i inicijative kako bi spriječilo izgradnju solarnih elektrana te izradilo nekoliko elaborata o njihovoj štetnosti za lovište i okoliš, koje smo poslali nadležnim institucijama, a dostavit ćemo ih i portalu.

Negativan utjecaj izgradnje solarne elektrane „Polog“ na lovište „Čabulja“ by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Međutim, realnost naše države i društva je takva da je, nažalost, potrebna veća kritična masa kako bi se procesi izgradnje solarnih elektrana i uništavanja prirode zaustavili. Unatoč našim naporima, nismo uspjeli značajnije utjecati na tijek tih događaja.

Stoga, u želji da zaštitimo ugled našeg društva, njegovih članova, kao i ugled drugih lovačkih društava i lovstva u cjelini, nadamo se da ćete objaviti ovaj demanti u cijelosti", pišu izi LD jarebica Mostar.

Uz sve počasti pravim lovcima, Hercegovina.info postavlja dva pitanja: Zašto su elaborati objavljeni tek u siječnju 2024. i nikada nisu prezentirani javnosti?

Zašto je predsjednik društva na skupu mještana Pologa u organizaciji Gradskog odbora HDZ BiH Mostar održanog u prosincu 2023. dao prešutnu podršku gradnji solara?

"Raspravljalo se o gradnji solara, njihovu utjecaju na okoliš. Zajednički zaključak svih prisutnih bio je naći mjeru između napredaka i gradnje s jedne, te mještana i zaštite prirodne sredine i okruženja s druge strane" priopćili su tada iz HDZ-a.