MOSTAR - SARAJEVO Kad bi se mogao uspostaviti željeznički promet prema jugu države

Uništena pruga u Donjoj Jablanici
Armin Durgut/PIXSELL

Direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine Enis Džafić kazao je sarajevskim medijima kako je nezahvalno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeli su normalizirali promet do lokacije Komadinovo vrelo iz pravca Mostara, dok se iz pravca Ostrošca rade na uspostavljanju prohodnosti do stanice u Donjoj Jablanici. S obzirom na razmjere štete, Željeznice ne mogu samostalno riješiti problem te su o situaciji obavijestili Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

"Vlada FBiH i resorno ministarstvo pružili su podršku u hitnom djelovanju i sanaciji, kako bi se što prije uspostavila normalizacija željezničkog prometa," kazali su iz Željeznica FBiH.

Iz Željeznica FBiH su ranije kazali kako su zbog nastale situacija dnevno u gubitku oko 280.000 KM zbog pada prihoda od prijevoza roba i putnika, a indirektne štete za bh. gospodarstvo bit će znatno veće.

Glavni korisnici željezničkog transporta, poput GIKIL-a, Arcelor Mittal-a, Aluminij Mostara, i drugih, sada su bez usluga koje su koristili preko Luke Ploče. Zbog obustave prometa, u ovoj luci čeka više od 400.000 tona robe na transport. Iz Željeznica FBiH su uputili apel korisnicima da pronađu alternativna rješenja dok se ne saniraju oštećenja na pruzi.