MOSTAR PARKING U PROBLEMU Ponovno im poništen javni natječaj za mobilnu aplikaciju

Mostar parking naslovna

Mostarskom parking poduzeću nikako se ne da raspisati pošten i transparentan javni natječaj za nabavku parking aplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već drugi put u zadnjih godinu dana propada im natječaj kojeg su raspisali kako bi dobili novu (ili nastavili koristiti dosadašnju) parking aplikaciju.

Planove pokvarila tvrtka iz Srbije

Pisali smo već kako je Javno poduzeće Mostar Parking raspisalo poziv vrijedan 50 tisuća KM za usluge modernizacije i unaprjeđenja sustava za naplatu parkiranja – najam i održavanje softverske platforme za podršku poslovnim procesima parking službe, naplatu i kontrolu satnih parking karata putem SMS servisa i webpay servisa. 

Iz poziva je bilo poprilično jasno da na njega ne može odgovoriti puno kompanija iz BiH, zapravo raspisan je tako da ga je praktički mogla dobiti samo jedna - IT kompanija „Lanaco“ iz Banje Luke, u vlasništvu Nebojše Ninića, direktora i jednog od osnivača SNSD-a.

Ono na što izgleda nisu računali je i činjenica da se na javne natječaje mogu prijavljivati i tvrtke koje nisu iz BiH, pa im je planove pomrsila jedna IT kompanija iz Srbije zainteresirana za izradu i vođenje tražene aplikacije.

Sporazum s Lanacom istražuje Agencija za javne nabavke

Mostar Parking imao je s Lanacom direktan sporazum za aplikaciju vrijedan 11.128, 20 KM u 2023. godini, a za 2024. su planirali kroz novi natječaj za istu aplikaciju izdvojiti 25.000 KM, odnosno 50.000 KM za dvije godine korištenja.

Sporazum iz 2023. istražuje Agencija za javne nabavke zbog kršenja zakona, budući da se direktni sporazumi ne smiju primjenjivati na iznose veće od 10.000 KM.

Prvi pokušaj nabavke Usluga modernizacije i unaprjeđenja sustava za naplatu parkiranja putem javnog natječaja koji je pokušala provesti javna gradska kompanija Mostar parking, poništen je 21.prosinca 2023. a obavijet o poništenju natječaja objavljena je 16. siječnja 2024.

Kao objašnjenje zbog čega, navedeno je sljedeće: "Dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabave: Poništenje TD po žalbi."

Pokušali ograničiti konkurenciju, pa popušili...

Novi natječaj, ovoga puta nazvan Najam softverske platforme/sustava za naplatu i kontrolu parkiranja raspisan je 29.03.2024. a poništio ga je Ured za razmatranje žalbi 01.07.2024. pod gotovo identičnim objašnjenjem. Kao razlog navedeno je sljedeće: "Dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabave: Rješenje URŽ BiH br JN2-03-07-1-1455-12/24"

Sadržaj se učitava...

Poništena je i tražena natječajna dokumentacija s objašnjenjem da Obrazac za cijenu ponude ne daje potpune informacije o tome na koji način će ponuditelji formirati jedinične cijene odnosno ponuditi ponudu na stvarno konkurentskoj osnovi

Takva odluka demantira demanti kojeg je na adresu Hercegovina.info poslao Mo-Parking u prosincu 2023. gdje su tvrdili kako navodi da je način na koji je sastavljen i raspisan njihov natječaj ni na koji način ne ograničavaju konkurenciju. 

Poništena tražena natječajna dokumentacija

Žalila se jedna tvrtka iz Srbije, koja je osporavala zakonitost i točnost natječajne dokumentacije za nabavku softverske platforme/sustava za naplatu i kontrolu. Tvrdnje se odnose na nesukladnost cijena u dokumentaciji s odredbama ZJN, ističući da je aneks koji regulira cijene netočan. Također se navodi da dokumentacija i aneksi nisu usklađeni s relevantnim zakonskim propisima, uključujući članke Zakona o javnim nabavkama (ZJN). Dokumentacija  prema žalitelju ne sadrži sve potrebne dokumente i anekse koji bi dokazali zakonitost nabave. Žalitelj zahtijeva odbijanje trenutne natječajne dokumentacije kao nezakonite, izmjenu aneksa u skladu sa zakonom, te nadzor nadležnih tijela nad zakonitošću postupka. Smatra da je cijena nerealna i neusklađena sa zakonom, te zahtijeva novu natječajnu dokumenatciju koja će biti usklađena sa svim zakonskim odredbama i tehničkom dokumentacijom.

Rješenje mostar parking

Ove navode Ured za žalbe je prihvatio kao utemeljene sa zaključkom da su pojedine odredbe natječaja u neskladu sa Zakonom o javnim nabavama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.