MOSTAR Kulturno-umjetnička društva prezentirala bogatstvo izvornog folklora Hrvata u BiH

Državna smotra folklora Hrvata u BiH
Hercegovina.info

U Mostaru je danas održana Državna smotra folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ulicama su tako prodefilirala kulturno umjetnička društva, a posjetitelji su mogli vidjeti tradicionalne nošnje, pjesme i plesove koja ova društva čuvaju od zaborava. U grad na Neretvi tako je stiglo devet kulturno umjetničkih društava.

"Danas ovdje imamo devet KUD-ova, osam iz BiH i jedno gostujuće društvo iz Republike Hrvatske koje predstavljaju Hrvatski sabor kulture s kojim imamo jako dobru suradnju kao udruga", kazao je predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH Vedran Vidović.

Državna smotra folklora Hrvata u BiH

Današnja smotra je imala ocjenjivački karakter.

"Tri stručnjaka ocjenjuju kvalitetu KUD-ova i sugeriraju ono što bi još trebalo popraviti ili nešto novo učiniti kako bi se naš kulturni identitet naroda sačuvao u što više mogućem izvornom obliku. Znamo da ova tradicijska kultura više ne živi u narodu, na način kako je to nekad bilo. No, sada je čuvamo kroz rad KUD-ova i oni to rade na jedan dobar i kvalitetan način. Oni su zalog za budućnost hrvatske tradicijske kulture, a znamo da je ona jedna od najbogatijih nematerijalnih tradicijskih kultura na cijelom svijetu po broju zaštićenih elemenata na UNESCO-ovoj listi zaštićenih nematerijalnih dobara, ali i u cilju zajedničkog promoviranja na svjetskoj listi. Stranci kada ovdje dođu traže da vide lokalni izričaj. Tu je prilika da se pozicioniramo na svjetskoj sceni uz kvalitetne prezentacije naroda".

Državna smotra folklora Hrvata u BiH

U Mostar su stigla društva od Posavine do mora.

"Ponosni smo što smo uspjeli okupiti ovakvo bogatstvo različitih izričaja. Vidimo da je ovdje jedan uistinu prekrasan cvijet od Posavine do mora. Različite nošnje, različiti napjevi, uistinu jedno ogromno bogatstvo", kazao je Vidović.

Jedan od suorganizatora ovog događaja bila je i Hrvatska kulturna zajednica FBiH.

"Ova današnja smotra ima veliko značenje za očuvanje kulturne nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine, a isto tako i hrvatske tradicijske kulturne baštine, odnosno elemenata kulturne nematerijalne baštine koju baštine Hrvati, kao i ostali građani Bosne i Hercegovine. Ova smotra organizira se po preporukama UNESCO-a. Samim tim ovaj događaj za našu regiju i državu ima veliku važnost upravo zbog usklađenosti s UNESCO-ovim preporukama", kazao je Marić.

Državna smotra folklora Hrvata u BiH

Sudionici ovogodišnje smotre bili su HKUD Fra Jozo Križić (Roško Polje), zatim HKUD Paklarevo (Travnik), KUD Mokro (Široki Brijeg), HKD Napredak (Odžak), HKUD Seljačka sloga Trebižat (Čapljina), HKUD Višići (Čapljina), HKUD Zora Struge/Gorica (Čapljina), HKD Napredak (Vitez), KUD Tribanj (Livno) te KUD Lipovac iz Generalskog Stola (RH).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.