MJEŠTANI PISALI OPĆINI TOMISLAVGRAD 'Zaštitite naš kraj od daljne devastacije vjetrenjačama, solarima i dalekovodima'

Peticija Zavelim Tomislavgrad
Zavičajno društvo Zavelim

Mještani Buškoblatskog i Zavelimskoga kraja prikupili su 1038 potpisa kojima traže zaštitu toga kraja od daljne devastacije vjetrenjačama, solarima i dalekovodima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu predstavnici mještana, "potpuno je neprihvatljivo daljnje “cijeđenje” i energetsko iscrpljivanje ovog kraja uz granicu s Republikom Hrvatskom. Naš cilj je osigurati dugoročnu održivost i prosperitet za buduće generacije očuvanjem prirodnih resursa našeg kraja.

Od čelnika Općine Tomislavgrad zahtijevaju uvrštenje točke o poništenju lokacija za vjetroelektrane na dnevni red sljedeće sjednice Općinskog vijeća.

Peticija Zavelim Tomislavgrad

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Jučer smo, u ime mještana Buškoblatskog i Zavelimskog kraja, predali peticiju Općini Tomislavgrad s prikupljenih 1038 potpisa mještana i odseljenih. Ovom peticijom izražavamo odlučno protivljenje postavljanju novih vjetroelektrana, solarnih panela i dalekovoda u našem kraju te zahtijevamo njihovo izostavljanje iz Nacrta prostornog plana Općine Tomislavgrad.

Potpisnici peticije su u pismu, upućenom načelniku Tomislavgrada Ivanu Buntiću i predsjedniku Općinskog vijeća Iliji Papiću, naglasili važnost očuvanja i zaštite našeg kraja i njegovih prirodnih resursa od daljnje devastacije i energetskog iscrpljivanja. Ovaj kraj je već pretrpio značajnu štetu zbog potapanja Buškog Blata, dajući nemjerljiv energetski doprinos široj zajednici proteklih 50 godina, a i danas financijski omogućuje Općini Tomislavgrad godišnji prihod od približno 4,9 milijuna konvertibilnih maraka.

Nadalje, istaknuto je da naš kraj ima ogroman potencijal za turizam, proizvodnju ekološki zdrave hrane, planinarstvo, lovstvo i druge aktivnosti koje mogu omogućiti održivi razvoj i budućnost zajednice, dok vjetroelektrane i solari nisu u skladu s tim vizijama.

Peticija Zavelim Tomislavgrad

Peticijom se traži:

Proglašenje šumsko-planinskog masiva Zavelim zaštićenim krajolikom ili područjem s posebnim obilježjima.
Poništavanje prethodne odluke i izostavljanje lokacija za vjetroelektrane VE Vinica (K.O. Vinica), VE Liskovača (K.O. Korita), VE Široka Draga (K.O. Liskovača), solarnih elektrana na Tušnici iznad Prisoja, te odbacivanje planiranog dalekovoda Liskovača - Mijakovo Polje – Vinica - Posušje.
U skladu s navedenim, a na temelju članaka 19., 23., 25. i 61. Statuta Općine Tomislavgrad, potpisnici peticije traže povlačenje Rješenja o davanju prethodne suglasnosti za koncesije za vjetrenjače VE Vinica (K.O. Vinica) i VE Liskovača (K.O. Korita), donesenog na sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad održanoj 11. listopada 2023. godine.

Uz dostavljenu peticiju uputili su zahtjev načelniku Ivanu Buntiću i predsjedniku Općinskog vijeća Iliji Papiću da se, na temelju izražene volje stanovnika ovog kraja, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad uvrsti u dnevni red točka: Poništenje Rješenja o davanju prethodne suglasnosti Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije za donošenje Odluke o pristupanju provođenja procedure dodjele koncesije za izgradnju vjetroelektrane u svrhu proizvodnje električne energije na području općine Tomislavgrad, koje uključuje vjetropolje “Vinica” u K.O. Vinica i vjetropolje “Liskovača” u K.O. Korita", piše u pismu koje su mještani poslali na više adresa.