MINISTARSTVO POTVRDILO Mamićeva trafostanica na Slipčićima izgrađena je bez ikakvih dozvola i ostaje zapečaćena

Mamić Slipčići

Trafostanica 35/10 (20) kV izgrađena na katastarskoj čestici 894/1 (2966/1) k.o. Slipčići, u sklopu solarnog projekta tvrtke Plavo sunce, vlasnika Zdravka Mamića u potpunosti je ilegalno izgrađen objekt, potvrđeno je za Hercegovina.info iz Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

trafostanica Slipčići Zdravko Mamić

Trafostanica o kojoj je ovaj portal već pisao, izgrađena je bez dozvola, a zapečatio ju je 19. srpnja 2024. godine županijski inspektor, nakon izvršenog ispekcijskog pregleda.

Provjerili smo u ministarstvu i je li izdana dozvola bilo kojoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi da na predmetnoj čestici gradi bilo kakav objekt, te smo dobili negativan odgovor.

"Uvidom u protokol i arhivu Ministarstva gradjenja i prostornog uredjenja HNŽ, utvrdili smo da ovo ministarstvo nije izdalo odobrenje za građenje na k.č. 2996/1 k.o. Slipčići – Mostar nijednom investitoru", rekli su za Hercegovina.info iz ovoga ministarstva, te dodali: "Kako za predmetnu trafo-stanicu nije izdano odobrenje za građenje, izvršeno je zatvaranje iste službenim znakom i trakom." 

Zašto je Mamić ilegalno gradio?

Kao što je Hercegovina.info već razotkrio, uz svaku veću fotonaponsku elektranu, kroz idejni projekt investitor mora izgraditi i trafostanicu. Radi lakšeg dobivanja dozvola, solarne elektrane su često podijeljene na više manjih lotova, kako bi se izbjeglo traženje dozvola s viših razina vlasti, te dobile potrebne dozvole od jedinica lokalne samouprave.

solari Slipčići Zdravko Mamić

Tako je i Plavo sunce Zdravka Mamića podijelilo elektranu u Slipčićima na šest manjih elektrana, svaka snage 990 kw. 

koncesija solari Slipčići

Ono na što investitori nisu računali, ili su bili loše savjetovani je činjenica da dozvolu za gradnju trafostanice određenog kapaciteta mora dati županijska vlast, i to vodeći se prostornim planom. 

Sunce sija, solari ne donose prihode...

Kako prostorni plan za HNŽ u kojem bi bile ucrtane i trafostanice još nije donesen, tako je i gradnja istih ilegalna, a spajanje na distribucijsku mrežu, kako bi se počela prodavati generirana električna energija za takve objekte nije moguće.

Identično je stanje i sa trafostanicom pored solara na Međinama, koja je također izgrađena bez dozvola, te ubrzo i zapečaćena.

Sve to skupa znači da se velike investicije, kafanski dogovori sa lokalnim političarima, megalomanska krčenja brda i šume, upitna pretvorba šumskog u građevinsko zemljište investitorima zasad još ne isplaćuju, štoviše, iz dana u dan generiraju nove minuse, a slobodnog prostora na distributivnoj mreži je sve manje.

Parcela državnog šumskog zemljišta na kojoj je Zdravko Mamić igradio solare na Slipčićima

trafostanica Slipčići Zdravko Mamić

Kako smo pisali, kaznena odgovornost za ilegalnu gradnju izbačena je iz zakona, a počinitelji odgovaraju samo prekršajno.

To otprilike znači da ove trafostanice neće biti srušene, da će sankcije, ako ih uopće bude biti novčane, a investitori koji su uključeni u energetsku tranziciju u Hercegovini i dosad su pokazali kako im nije problem platiti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.