VIDEO  Meteorolozi tvrde da je u nekim gradovima Hercegovine vjetar dostizao uraganske udare, na snazi narančasti alarm

nevrijeme Trebinje
Hercegovina.info

Na području Trebinja danas je na snazi narančasti meteoalarm zbog obilnih padalina, a očekuje se da će pasti do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Narančasti meteoalarm na snazi je i zbog udara vjetra jačine od 50 do 80 kilometara na sat, objavljeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz ovog zavoda upozoravaju na moguće poremećaje u opskrbi električnom energijom, vodom i u komunikacijama, te teške uvjete za vožnju.

U svim ostalim krajevima u Federaciji BiH i RS-u na snazi je žuti meteoalarm koji upozorava na pljuskove praćene grmljavinom.

Hercegovinu je također pogodilo jako nevrijeme, a meteorolozi širom države su upozoravali na vremenske nepogode koje donosi utorak.

“U noći na utorak započinje izražena promjena vremena, koja će se nastaviti tijekom većeg dijela utorka! Uzrokovat će je jaka hladna fronta sa sjeverozapada kontinenta, koja će u južnom Jadranu potencirati plitku ciklonu. Takva sinoptička situacija će pogodovati razvoju jakih grmljavinskih nevremena širom Hercegovine. Oprez se skreće na mogućnost obilnijih količina oborine, vrlo jak do olujan vjetar, te moguću tuču u zoni jakih konvektivnih sustava”, objavljeno je na stranici Hercegovina Meteo.

Osjetno će zahladiti, pa će se maksimalne temperature zraka  kretati između 13°C i 22°C, a osjetu svježine će dodatno pridonositi umjereno jaka do jaka bura, koja će zapuhati u drugom dijelu utorka.

“Stabilizacija vremena slijedi već u srijedu, a postupno prema kraju tjedna i zatopljenje”, kazali su meteorolozi.

Na ovoj stranici objavljene su i snimke koje pokazuju kako je nevrijeme izgledalo u gradovima Hercegovine, a među njima se izdvajaju snimci Trebinja i Bileće.

“Apokaliptični prizori superćelijske oluje u Bileći. Vjetar je dostizao uraganske udare! Strašno”, stoji u opisu jedne od snimki.

“Spektakularan dolazak oluje u Trebinje”, piše u opisu druge snimke.

Podsjećamo, brojni gradovi u BiH jutros su osvanuli s velikom štetom načinjenom od nevremena koje je počelo tijekom prethodne noći.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.