MATAN ŽARIĆ I DALJE RUKOVODI PODUZEĆEM Elektroprijenos bez glavnog i izvršnih direktora, u međuvremenu izabran novi UO

Matan Žarić

Državno poduzeće Elektroprijenos kojim još uvijek neformalno rukovodi Matan Žarić nije imenovalo novog generalnog direktora niti direktore operativnih (regionalnih) centara. Iako je natječaj za ove funkcije objavljen prije više od pola godine, konkretno krajem veljače, pozicije su i dalje nepopunjene. Za poziciju direktora Elektroprijenosa apliciralo je više kandidata iz hrvatske kvote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što se pomaknulo u tom poduzeću su novi članovi Upravnog odbora. Tako su 5. rujna na izvanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara izglasana nova imena.

Na prijedlog Vijeća ministara za članove Upravnog odbora, na mandat od pet godina, imenovani su Haris Krvavac, Vlatko Marinović, Emina Junuz i Bože Bago, a na prijedlog Vlade Republike Srpske Marko Šilj, Bojan Rebić i Slađan Kresojević.

Elektroprijenos

Informaciju da se ništa ne događa u poduzeću za hercegovina.info potvrdili su iz Elektroprijenosa kazavši da nije izabran novi generalni direktor, ali i to da nisu održani razgovori s prijavljenim kandidatima za izvršne direktore regionalnih centara.

Zanimljiva je činjenica i da je prošli saziv Upravnog odbora započeo razgovore oko slaganja nove uprave, samim time i biranja generalnog direktora. Nejasno je zbog čega su mijenjani u tijeku procesa, pa će tako započete razgovore nastaviti novi Upravni odbor Elektroprijenosa koji je gore naveden.

Ostaje pitanje hoće li novi Upravni odbor ponoviti razgovore za generalnog direktora ili će svojim potpisom potvrditi ono što je bivsi Upravni odbor (protuzakonito) uradio budući da su im mandati odavno istekli. 

Prema informacijama objavljenim na službenim stranicama Elektroprijenosa, natječaji za generalnog direktora te direktore operativnih centara u Tuzli, Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru objavljeni su zadnjeg dana veljače, no još uvijek nema službenih informacija o rezultatima tih natječaja.

Poduzećem i dalje upravlja Matan Žarić, koji je nedavno optužen da je svojim postupcima nanio financijsku štetu poduzeću u iznosu od 500 tisuća maraka. Žarić, kojeg mnogi nazivaju "energetskim magom" HDZ-a, upravljao je Elektroprijenosom nakon što je prethodno bio na čelu Elektroprivrede HZ-HB. Prema optužbama, od 2015. do 2018. godine, Žarić i njegovi suradnici navodno su iskoristili službene položaje kako bi pribavili imovinsku korist za treće osobe, pri čemu su oštetili Elektroprijenos.

Čitluk, Elektroprijenos bih

Iako istraga o navodnim nepravilnostima još uvijek traje, situacija u Elektroprijenosu je dodatno opterećena nepopunjenim pozicijama, što stvara nesigurnost u kontekstu sve veće potražnje za električnom energijom, pogotovo s obzirom na razvoj obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

U zadnje vrijeme svjedoci smo masovnih najava zahtjeva te nekontroliranih priključaka solara o cemu je hercegovina.info vec više puta pisala.

Žarić je u poduzeću mimo svake starosne dobi jer je u mirovinu trebao prije tri godine.

Situacija je pomalo neozbiljna budući da kašnjenje u popunjavanju ključnih pozicija može imati ozbiljne posljedice za buduće projekte u energetskom sektoru zemlje.

Žilava stara garda se ne da

Miro Džakula, bivši čelnik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, viđen je u Banjoj Luci prije nekoliko mjeseci, gdje je doputovao iz rodne Čapljine na intervju povodom natječaja za poziciju generalnog direktora "Elektroprijenosa BiH", Natječaj je raspisan 28. veljače ove godine.

Na intervjuu se, uz Džakulu, pojavilo više kandidata iz hrvatskih redova, no prema neslužbenim informacijama, taj je potez više proceduralne prirode. Naime, čini se da je politički pritisak na izbor novog direktora već odlučujući faktor, a šef HDZ-a Dragan Čović navodno želi osigurati da na čelo Elektroprijenosa postavi jednog od svojih najodanijih suradnika.

 Obzirom na političke igre iza kulisa, Džakula je trenutno glavni favorit za ovu ključnu poziciju, što je izazvalo reakcije unutar političkog i poslovnog kruga u BiH.

Također, odugovlačenje u tom javnom poduzeću može zasigurno biti podudarno i s Lokalnim izborima. Iako se radi o nižim razinama vlasti, strankama i političarima ne odgovaraju previše uzburkani valovi u ovom razdoblju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.